SLAPP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

SLAPP (Engels acroniem voor Strategic Lawsuit Against Public Participation) is een rechtszaak die aangespannen wordt met het oogmerk om een kritische partij te intimideren en tot zwijgen te brengen. De strategie van de klagende partij kan onder meer zijn dat deze de aangeklaagde kritische partij probeert te dwingen tot het maken van dusdanig hoge juridische kosten dat de aangeklaagde partij de kritiek of oppositie dient op te geven. Het beoogde doel kan door de klagende partij via meerdere rechtszaken worden bereikt. Het uitgangspunt van de klagende partij hoeft niet altijd te zijn dat deze de rechtszaak wil winnen.

Het acroniem SLAPP werd in de jaren 80 van de 20e eeuw voor het eerst gebruikt door twee professoren van de Universiteit van Denver. Hun definitie destijds voor SLAPP is in de loop der tijd opgerekt. In de Verenigde Staten werden er ondertussen in verschillende staten wettelijke maatregelen genomen om SLAPP tegen te gaan.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Buitenland[bewerken | brontekst bewerken]

De jarenlang durende zaak waarin McDonald's in Engeland twee burgers aanklaagde wegens laster, de McLibel-zaak[5].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 maart 2021 is door CASE, een samenwerkingsverband van Europese niet-gouvernementele organisaties, een website gelanceerd om de aandacht te vestigen op de bedreiging die uitgaat van SLAPP's: www.the-case.eu