SNK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf SNK Playmore)
Ga naar: navigatie, zoeken
SNK Playmore Corporation
株式会社SNKプレイモア
SNK
Motto of slagzin The Future is Now
Oprichting 22 juli 1978
als SNK Corporation
1 augustus 2001
als Playmore Corporation
Sleutelfiguren Eikichi Kawasaki (Oprichter)
Koichi Toyama (Voorzitter & CEO)
Land Vlag van Japan Japan
Hoofdkantoor Suita, Osaka
Werknemers 123 (februari 2016)
Producten Spelcomputers, Computerspellen, Arcadespellen
Industrie Computerspelindustrie
Website (ja) SNKPlaymore.co.jp
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

SNK Playmore is een Japanse videogameontwikkelaar. SNK is de afkorting van Shin Nihon Kikaku (新日本企画),letterlijk vertaald: Nieuw Japan Project. Het bedrijf is vooral gekend om zijn vele kwalitatieve arcadegames zoals King of Fighters en Metal Slug.

Historiek[bewerken]

Begin- en de succesjaren[bewerken]

SNK werd in 1987 in Japan opgericht door Eikichi Kawasaki, met de bedoeling software en hardware te creëren voor verschillende klanten.

In het begin focuste SNK zich vooral op de arcademarkt, die begin jaren 80 in bloei stond. Midden jaren 80 maakte SNK ook enkele spellen voor de Nintendo Entertainment System, maar besloot na enkele jaren zich toch weer toe te leggen op de arcades.

Eind jaren 80 ontwikkelde SNK zijn eigen hardwareformaat voor in de arcades, de Neo-Geo MVS. Dit werd een groot succes, en men besloot er ook een thuisversie van te maken, genaamd Neo-Geo AES. Rond die tijd (1991) was het één van de krachtigste spelcomputers ooit, maar zeker ook de duurste. Door de prijs werd het zeker geen commercieel succes, maar nu nog steeds hebben verzamelaars er veel voor over om er één te bemachtigen. Later werd nog de Neo-Geo CD, Neo-Geo CDZ en Hyper Neo-Geo 64 uitgebracht. Dat laatste was een 64-bit arcade systeem, maar het flopte compleet. SNK bracht ook nog 2 handhelds uit, de Neo-Geo Pocket en de Neo-Geo Pocket Color. Die hadden ook maar een beperkt succes, maar hadden toch een paar uitstekende spellen.

Faillissement en heropbloei[bewerken]

In 2000 was het bijna game over voor SNK, door hun belabberde financiële toestand werden ze gedwongen om door Aruze overgenomen te worden. Die wilde maar weinig in SNK investeren, en uiteindelijk ging SNK failliet. Ze verkochten de rechten van hun spellen aan andere ontwikkelaars, onder meer aan Eolith, die verder de King of Fighters ontwikkelde.

Maar Kawasaki, die het failliet al zag aankomen, had ondertussen een ander bedrijf opgestart: Playmore. Tegen 2003 had hij al alle intellectuele eigendommen van SNK teruggekocht, en noemde zijn bedrijf vanaf dan SNK Playmore. In 2004 won Kawasaki een rechtszaak tegen Aruze en kreeg een ruime shadevergoeding. SNK was weer helemaal terug.

Toch besloot het bedrijf niet meer te ontwikkelen voor het AES Systeem, en ging in zee met Sammy. Daardoor kon SNK Playmore gebruikmaken van het Atomiswave Arcade System Board. Men begon ook spellen te ontwikkelen exclusief voor de thuisconsoles, zoals King of Fighters Maximum Impact voor PlayStation 2.

Hardware[bewerken]

Bekendste spelseries[bewerken]

Externe link[bewerken]