SOS Piet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

SOS Piet is een Vlaams televisieprogramma. Het is een kookprogramma, waarin chef-kok Piet Huysentruyt bij een kijker thuis op bezoek gaat en helpt met een keukenprobleem. Het programma loopt sinds het najaar van 2004 op de commerciële zender VTM.

Elke aflevering volgt eenzelfde scenario. Terwijl Piet toekijkt, bereidt de kijker een gerecht dat bij hem of haar steevast mislukt. Piet onderbreekt de kijker als hij iets verkeerd doet en springt dan zelf in. Piet heeft telkens een "geheim koffertje" of "magisch valiesje" mee met de juiste producten. Elke aflevering sluit op dezelfde manier af. Huysentruyt vraagt de deelnemer: "Wat hebben we vandaag geleerd?" en laat hem of haar vervolgens de drie dingen opsommen die hij tijdens Huysentruyt's bezoek heeft bijgeleerd over koken.

Typisch aan het programma is Huysentruyt's ultravrolijke uitstraling, zijn zware West-Vlaamse accent en de vrij betuttelende manier waarop hij met deze mensen omgaat.

Er zijn reeds vijf 'SOS Piet'-boeken uitgekomen met de beste tips en gerechten uit het programma.

Vanaf maart 2012 kreeg het programma ook een radioversie op JOEfm waarin Piet Huysentruyt samen met Leen Demaré kookvragen van luisteraars oplost.