SS-Führungshauptamt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heinrich Himmler
Hans Jüttner

Het SS-Führungshauptamt was een hoofdbureau van de SS dat verantwoordelijk was voor het opleiden en trainen van officieren voor de Waffen-SS. Bovendien moest het diezelfde organisatie voorzien van voldoende voorraden.[1]

Het takenpakket werd gedurende de eerste twee jaar van het bestaan van dit hoofdbureau verder uitgebreid. Zo werd het hoofdbureau tijdens de oorlogsjaren verantwoordelijk voor de inspectiediensten en inspecteurs van de militaire tak binnen de SS. Belangrijk was ook het coördineren van de relatie tussen de Waffen-SS, de militaire tak van de SS, en de Wehrmacht, het Duitse leger. Naast deze verantwoordelijkheden voerde de organisatie ook het bevel over de Allgemeine-SS en was ze van 1940 tot het voorjaar van 1942 verantwoordelijk voor de concentratiekampen.

De organisatie werd opgericht op 15 augustus 1940 en stond aanvankelijk onder leiding van Reichsführer-SS Heinrich Himmler. Himmler behield deze functie tot 30 januari 1943, waarna SS-Obergruppenführer Hans Jüttner de taken waarnam.