SWAT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Swat voor andere betekenissen van SWAT
Leden van SWAT

SWAT (acroniem voor Special Weapons and Tactics) zijn speciale teams bij de politie in de Verenigde Staten die worden ingezet voor bijzonder grote of moeilijke operaties. Deze teams zijn vergelijkbaar met de Directie speciale eenheden in België en het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam in Nederland.

Het eerste SWAT-team werd opgericht door Daryl F. Gates bij de politie van Los Angeles in 1967; het bestond uit 60 man (15 teams van elk 4 man). Een SWAT-team onderscheidt zich van een gewone politie-eenheid onder andere door het grotere scala aan wapens. Van aanvalsgeweren tot scherpschuttersgeweren worden gebruikt bij het verrichten van diverse werkzaamheden. Een SWAT-team wordt vaak ingezet bij gijzelingen.

Culturele verwijzingen[bewerken]

Deze soort politie-eenheid werd snel bekend door televisieseries zoals SWAT in de jaren zeventig, waarin de agenten dan meestal onrealistisch en gewelddadig werden afgeschilderd omdat zij te maken kregen met situaties die in de werkelijkheid nooit voorkwamen.

Verder is er ook een reeks computerspellen van Sierra Entertainment, ontwikkeld door Vivendi Games en Irrational Games onder de naam SWAT, waarin de speler een SWAT-team aanvoert en realistische tactieken, snufjes en wapens gebruikt in verscheidene situaties, hoofdzakelijk gijzelingen.

In 2003 kwam er ook een gelijknamige film uit, S.W.A.T., met onder anderen Samuel L. Jackson, Colin Farrell en Michelle Rodriguez, als vervolg op de televisieserie. In de film wordt een drugsbaron getransporteerd door een SWAT-team van het Los Angeles Police Department. Het lijkt allemaal goed te gaan tot de drugsbaron 100 miljoen dollar biedt voor de persoon die hem bevrijdt uit de gepantserde wagen.

Inmiddels is ook een vervolgfilm uitgekomen onder de titel S.W.A.T.: Firefight (2011).

Verder zien we ook SWAT-eenheden opduiken in achtervolgingen in het computerspel Grand Theft Auto. Deze teams bedienen zich onder meer van vrachtwagens en helikopters.