Saasveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saasveld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Saasveld (Overijssel)
Saasveld
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Dinkelland Dinkelland
Coördinaten 52° 20′ NB, 6° 48′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.700[1]
Inwonersnaam Saasveldenaars, Saasvelders, Soaseler
- Bijnaam Koffiedreenkers
Overig
Woonplaatscode 1415
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Saasveld (Nedersaksisch: Soasel) is een kerkdorp in de Twentse gemeente Dinkelland in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 maakte het dorp deel uit van de gemeente Weerselo. Op 1 januari 2021 telde het dorp 1.700 inwoners.

In de buurt van Saasveld staat nog een in gebruik zijnde windkorenmolen uit 1870, de Saasveldermolen, die in 1978 werd gerestaureerd.

In het centrum van Saasveld staat de rooms-katholieke Sint-Plechelmuskerk. Het huidige kerkgebouw, het derde stenen exemplaar sinds 1820, is ontworpen door de Amersfoortse architect Herman Kroes en is 1926 in gebruik genomen. De gebrandschilderde ramen voor kerk, pastorie en aula (in totaal 43 stuks) werden gedurende een periode van dertig jaar gerealiseerd door de Oldenzaalse glazenier Jan Schoenaker. Op de plaats van de kerk heeft in vroeger tijden het Kasteel Saterslo gestaan (verwoest door de stad Deventer in 1361, in 1818 definitief gesloopt). Herkenbaar is het grachtenstelsel wat hier nog aan doet herinneren. In 2016 dwong de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Eijk, tot twee keer toe een boeteritus af van de Sint-Plechelmusparochie wegens ontheiligend gebruik van de kerk voor andere doelen dan de eredienst (muziek-en theatervoorstellingen).[2]

Saasveld geniet regionaal enige bekendheid vanwege uitgaanscentrum Bruins dat al decennialang midden in het dorp gelegen is en een veelvoud van het aantal inwoners aan bezoekers.

Geboren in Saasveld[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

De R.K. Sint-Plechelmuskerk te Saasveld
Zie de categorie Saasveld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.