Sabine De Vos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sabine De Vos
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 20 juli 1967
Geboorteplaats Lochristi
Land Vlag van België België
Beroep presentatrice, politica, schrijfster
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Sabine De Vos (Lochristi, 20 juli 1967) is een Belgische presentatrice, politica en schrijfster.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Vos woonde tot ze vier jaar oud was in Lochristi. Daar baatten haar ouders een slagerij uit. Daarna verhuisde ze naar Sint-Amandsberg. Haar middelbare school sleet ze op drie verschillende scholen om uiteindelijk te eindigen op de school waar ze het liefst zat: het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent. Sabine studeerde moderne talen.

Aan de universiteit studeerde De Vos Oosterse Filologie. Ze studeerde uiteindelijk met onderscheiding af als Japanoloog met een thesis over overzeese prostituees. Later volgde nog een Postgraduaat Taalbeheersing en Bedrijf met meer economie, boekhouden en recht. Tijdens haar studies werkte ze als hostess en model.

In 1997 werd haar eerste zoon geboren. Een jaar later beviel De Vos van haar tweede zoon. Ze woont nu in Sint-Martens-Latem. In september 2006 trad ze in het huwelijk.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Haar debuut als presentatrice maakte Sabine in 1990 de BRT-talentenjacht Sterrenwacht, gepresenteerd door Luc Appermont. Ze werd uiteindelijk vierde en mocht een stemtest doen bij Radio 2.

In 1992 werd De Vos omroepster bij de BRTN. Ze verving Jo De Poorter. Dit bleef ze doen tot 2000. Toen was voor De Vos de uitdaging er enigszins af en werd het ook te zwaar om te combineren met haar gezin. Ze verdween toen tijdelijk van het scherm.

Het hoogtepunt in De Vos' tv-carrière kwam er met De Droomfabriek. Dit programma presenteerde ze samen met Bart Peeters en Rani De Coninck. Het programma was een van de kijkcijfertoppers van TV1 (nu Eén genaamd).

Naast De Droomfabriek mocht De Vos nog verschillende andere programma's presenteren: Kemphanen, het huwelijk van prins Filip en Mathilde d'Udekem d'Acoz, de openingsshow van Kom Op Tegen Kanker, enzovoort. Ze was ook een reporter voor Vlaanderen Vakantieland en was te gast in talloze programma's.

Medio 2002 was De Vos opnieuw te zien op het televisiescherm, dit keer op de commerciële zender VT4. Daar presenteerde ze het programma Spoorloos.

Als presentatrice was De Vos daarna nog af en toe te zien op Vitaya.

Halfweg de jaren 2000 werd De Vos tweemaal getroffen door kanker, waarna ze grotendeels van het scherm verdween.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Door haar vierde plaats bij Sterrenwacht, mocht De Vos Villa Musica presenteren op Radio 2. Villa Musica werd uitgezonden op woensdagnamiddag en De Vos presenteerde het samen met Gust De Coster, de latere man van Rani De Coninck. Dit bleef ze jarenlang doen. Na het vertrek van De Coster volgden andere programma’s: De Goeie Kant op woensdagnamiddag, Alle Mensen op dinsdagavond en Hoopjes Koopjes op zaterdag. De Vos was ook vaak te gast bij het programma De Zoete Inval.

In 2017 kreeg ze bij Radio 2 een rubriek in het zomerprogramma Frituur De Wereld.[1]

Schrijfster[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het tijdschrift Dag Allemaal beschreef De Vos haar reizen voor Cunina, een liefdadigheidsinstelling. Dit bracht een uitgeverij op ideeën: De Vos mocht voor hen een boek schrijven over kinderen uit derdewereldlanden. In 1997 was haar eerste boek geboren: Godin van de wieg. Haar tweede boek volgde een jaar later. Het heet De andere wereld. Het is een avonturenroman voor jongeren die gaat over Remi en zijn Indische vriendinnetje Layma. Later volgden nog boeken over het tweetal: De blauwe tempel, Het verloren hoofd en Het omgekeerde land. Ondertussen is De Vos bezig aan haar zesde boek.

Politica[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werd De Vos tot gemeenteraadslid voor de Open Vld verkozen in Sint-Martens-Latem. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 kreeg De Vos een schepenpost toegekend. Ze werd vierde schepen en haar bevoegdheden zijn Onderwijs, Milieu en leefbaarheid, Gezin en Ontwikkelingssamenwerking. In 2012 deed ze niet opnieuw mee aan de verkiezingen.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]