Sabine Meyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sabine Meyer (Crailsheim, Duitsland, 30 maart 1959) is een Duits klarinettiste en is een van de meest vooraanstaande klarinettisten van de wereld.

Opleiding[bewerken]

Meyer begon met klarinetspelen op jonge leeftijd. Haar eerste leraar was haar vader, ook klarinettist. Ze studeerde bij Otto Hermann in Stuttgart en daarna bij Hans Deinzer aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover samen met haar broer Wolfgang Meyer en wat later met Reiner Wehle die haar echtgenoot zou worden, in de München Philharmoniker.

Activiteiten[bewerken]

Ze begon haar carrière als lid van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en de Berliner Philharmoniker. Met haar positie in dit laatste orkest, waar ze de eerste vrouwelijke blazer ooit was, na tweemaal een geblindeerd proefspel te hebben gewonnen, veroorzaakte ze controverse. Herbert von Karajan, chef-dirigent, nam haar aan in september 1982, maar de spelers stemden haar later uit het orkest met 73 tegen 4 stemmen. Het orkest hield vol dat de reden was dat haar "toon" niet goed zou passen, maar anderen, onder wie Karajan, geloofden dat haar vrouw-zijn de werkelijke reden was. Volgens William Osborne:

"Meyer suffered extreme harassment, such as seating herself at rehearsals only to have the men slide their chairs away from her...."

In 1983, na negen maanden, verliet Meyer het orkest om fulltime solist te worden.

Orkesten waarmee ze soleerde waren onder andere het Chicago Symphony Orchestra, het San Francisco Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra, het Tokyo NHK Symphony Orchestra, het Melbourne Symphony Orchestra, het Orchestre de la Suisse Romande, het Toronto Symphony Orchestra, het Sint-Petersburg Philharmonisch Orkest, het Tsjechisch Philharmonisch Kamerorkest, de Wiener Philharmoniker en de Berliner Philharmoniker. Daarnaast speelt ze regelmatig met de radiosymfonieorkesten in Wenen, Bazel, Warschau, Praag, Turijn, Boedapest, Brussel en Kopenhagen en met belangrijke orkesten in Spanje, Italië, Nederland, Japan en Zwitserland.

Naast haar werk als solist, is ze zeer actief als kamermuziekspeelster. Ze speelt muziek uit alle stijlperioden. Ze maakt deel uit van een aantal ensembles die al lang in vaste samenstelling bestaan. Ze is lid van Trio di Clarone met haar broer en echtgenoot, waarmee ze vele cd's opnam. In 2006 maakte ze een korte tournee met het klarinetconcert van Mozart. Meyer en haar blaaskwintet waren deel van het Luzern Festivalorkest onder leiding van Claudio Abbado.[1]

In de jaren 90 werd ze een van de bekendste soloklarinettisten ter wereld, en maakte ze een groot aantal opnamen. Ze neemt exclusief op bij het label EMI.

Persoonlijk[bewerken]

Meyer en haar echtgenoot hebben twee kinderen, Simon en Alma, en delen een docentschap aan de Musikhochschule Lübeck, in Sleeswijk-Holstein, Duitsland, en wonen in Lübeck.

Bronnen[bewerken]

  1. Tom Service. "The maestro", 'The Guardian', 22 August 2007. Geraadpleegd op 2008-06-20.

Discografie (onvolledig)[bewerken]

Externe links[bewerken]