Sabre (computersysteem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sabre GDS is een Amerikaans realtime Globaal Distributie Systeem dat ontworpen is voor luchtvaartreserveringen (lijndiensten). Tegenwoordig doet Sabre allerlei soorten reserveringen zoals hotelboekingen, autoverhuur en chartervluchten.

 • Het Sabredatacenter is gehuisvest in een ondergrondse bunker in Tulsa (Oklahoma, VS).
 • Sabre is onderdeel van Sabre Holdings, dat ook eigenaar is van Travelocity, een van de drie grootste portalen voor reizen in de Verenigde Staten.
 • Het Sabresysteem gebruikt het Capps- en Capps II-programma om passagiers die een mogelijk risico vormen uit te selecteren.
 • Als CRS (computerreserveringssysteem) valt Sabre onder de Europese CRS Code of Conduct (1989).

Naast Sabre zijn er nog meer GDS-systemen zoals de Amerikaanse Worldspan en Galileo GDS en de Europese Amadeus GDS.

Netwerk[bewerken]

Sabre Travel Network is net als Sabre Airline Solutions een dochtermaatschappij van Sabre Holdings, en werkt samen met de eigen internet portalen/verkoopkanalen van Sabre Holdings zoals Travelocity, lastminute.com, Getthere.com, Nexion.com, SynXis,com, Jurni.com, Holidayautos.com, Showtickets.com, Site59.com, WCtravel.com en IgoUgo.com, deze gebruiken alle de diensten van Sabre.

Tevens zijn er internetportalen en CRS'en zoals Hotwire en Hitchhiker van derden op Sabre aangesloten.

In de Aziatische en Australische markt werkt Sabre met partners zoals Axess GDS (Japan Airlines), Fantasia GDS (Quantas Airways), Abacus GDS (eigendom van Cathay Pacific Airways en Singapore Airlines) en Infini GDS (All Nippon Airways).

Onder de naam Sabre Pacific (actief in het zuiden van de Grote Oceaan, inclusief Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji en de Cooeilanden), is er een samenwerkingsverband tussen Sabre, Quantas Airways, Ansett Airlines, en Air New Zealand.

Een groot aantal luchtvaartmaatschappijen hebben het reserveringssysteem voor hun eigen maatschappij aan Sabre uitbesteed (outsourcing). Voorbeelden zijn Alaska Airlines, American Airlines , Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, Mesa Airlines en Midwest Airlines

De reserveringssystemen van SNCF (de Franse spoorwegen) en Eurostar zijn gebaseerd op software van Sabre, en ook Alitalia gebruikt Sabre software.

Sabre heeft een vaste verbinding met Atpco, een computersysteem dat een aantal keren per dag de laatste tarieven van de meeste luchtvaartmaatschappijen verstrekt.

Leveranciers van vluchtgegevens zijn de onder andere de leden van de allianties, Skyteam, Oneworld Alliance, en Star Alliance.

Sabre is lid van OTA, SITA Sc en IATA en klant van SITA Inc.

Afbeelding van een van de verbindingen van "Sabre"[bewerken]

Een van de verbindingen van Sabre

.

Software[bewerken]

 • De reisbureaus kunnen met het realtime CRS-Direct Connect Availabilty prijzen en beschikbaarheid van de vluchten van luchtvaartmaatschappijen opvragen in de database van Sabre, hiermee reclame maken, en vooraf of bij opdracht, deze direct reserveren.
 • Voor Internet boekingen levert Sabre toegang tot de Sabre .Res Internet bookings Engine.
 • Sabre levert tevens software zoals SITA (boekingssoftware)aan luchtvaartmaatschappijen voor reserveringen, ticketafhandeling, en vertrek afhandeling.
 • FareChase (Website prijzen) is toegankelijk via Sabre's eVoya Webtop.

Marktaandeel[bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.
Sabre 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Wereldwijd aandeel in luchtvaartreserveringen % 30,8
Aantal aansluitingen met luchtvaartmaatschappijen. >400
Aantal aansluitingen met hotelorganisaties.
Aantal aansluitingen met hotels. 60.000
Aantal aansluitingen met touroperators.
Aantal aansluitingen met autoverhuurorganisaties. 50
Software - Revenue management - Geleverd aan aantal luchtvaartmaatschappijen. >200
Software - Aantal geleverd aan reisbureaus. 50.000
Software - Passagiersbeheer - Aantal geleverd aan luchtvaartmaatschappijen. >100
Sabrekantoren in aantal landen. 45
Aantal werknemers. 9000

Bron: Sabre

 • Wereldwijd gebruiken meer dan 200 luchtvaartmaatschappijen software van Sabre om de winst te maximaliseren, en het verhogen van de operationele efficiëntie.
 • Meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen gebruiken Sabresoftware voor passagiers beheer.

Privacy en transparantie[bewerken]

 • In Globale Distributie systemen, zoals Amadeus GDS, Galileo GDS, Worldspan of Sabre resulteert Codesharing tot dezelfde vlucht met verschillende vluchtnummers, deze vlucht wordt uitgebreid onder verschillende vluchtnummers op de eerste pagina geëtaleerd, met als gevolg dat de andere luchtvaartmaatschappijen op de 2e pagina belanden waardoor ze waarschijnlijk niet bekeken worden door passagiers die een vlucht zoeken.
 • Alle reservering die wereldwijd gemaakt worden met Sabre, dus ook die in Nederland, worden opgeslagen in Tulsa VS, de gegevens die hierbij opgeslagen worden zijn derhalve door het gebruik van Capps en Capps II, onder controle van de CIA en FBI.
 • Privacy organisaties maken zich zorgen om deze ontwikkeling, omdat niet duidelijk is welke gegevens er gebruikt worden door Capps en zijn opvolger Capps II.

Geschiedenis[bewerken]

Het Sabre systeem is ontwikkeld voor American Airlines in de jaren 50. In 1952 werd het Magnetronic Reservisor systeem (een reserveringssysteem) geïntroduceerd. Ten tijde van de testfase van Reservisor in 1953 zaten Blair Smith (topman van IBM) en C.R. Smith (president van American Airlines) naast elkaar op een vlucht van Los Angeles naar New York.

Na een korte kennismaking, begonnen de verhalen over het werk.

IBM was bezig met het project SAGE, dat gebruik maakte van grote computersystemen voor de communicatie tussen radarlocaties en de locaties van de raketverdedigingssystemen. SAGE was daarmee een van de eerste online systemen.

Het SAGE systeem met teletypes zou ideaal kunnen zijn voor American Airlines.

Binnen 30 dagen verzond IBM een voorstel aan American Airlines, een gezamenlijk opgezet team ging aan de slag, en onderzocht de mogelijkheden van een elektronisch brein onder de naam Semi-Automatic Business Environment Research, ofwel SABER.

In 1957 begon er schot in te komen en werden de eerste contracten getekend voor de ontwikkeling van het systeem, uiteindelijk ging de eerste versie werkend op twee IBM 7090 mainframes in 1960 online in de plaats Briarcliff Manor in de staat New York (VS).

In 1964 werd de naam veranderd in SABRE, acht jaar later, in 1972, werd het systeem overgezet op IBM S/360 mainframes in de huidige locatie Tulsa (VS).

In 1976 werd het systeem uitgebreid naar reisagenten.

Met de expertise die IBM verkreeg met SABRE, ontwikkelde het de systemen Deltamatic (Delta Air Lines) op een IBM 7094 mainframe en Panamac (Pan American World Airways) op een IBM 7080 mainframe. Uit deze systemen creëerde IBM in 1968 als standaard softwareproduct het PARS systeem, dat als voordeel had dat het op elk van de mainframes uit de IBM S/360 familie kon draaien. PARS werd later hernoemd naar ACP, het Airline Control Program.

Vanaf 1996 is Sabre zelfstandig en eigendom van Sabre Holdings[1]. Volgens DOT (Department of Transportation-VS) hebben de luchtvaartmaatschappijen geen meerderheidsbelang meer.

Bijschrift[bewerken]

 • Verschillende bronnen zijn het oneens met de genoemde historische data, sommige bronnen vermelden dat het project startte in 1953, andere bronnen plaatsen het eerste IBM systeem in Manhattan.
 • De verandering van de naam SABER naar SABRE is geen toeval. SABRE is een acroniem voor Semi-Automated Booking and Reservation Environment.

Externe links[bewerken]