Sabriye Tenberken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sabriye Tenberken
Sabriye Tenberken
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 19 september 1970
Geboorteplaats Keulen
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Tibetologie
Braille
Onderzoek Tibetaans braille
Publicaties Mein Weg führt nach Tibet. Die blinden Kinder von Lhasa
Tashis neue Welt. Ein blinder Junge zeigt uns Tibet
Das siebte Jahr. Von Tibet nach Indien
Bekend van Braille Without Borders (oprichtster)
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Sabriye Tenberken (Keulen, 19 september 1970) is een Duits tibetoloog en oprichtster van de organisatie Braille Without Borders.

Levensloop[bewerken | bron bewerken]

Sabriye Tenberken groeide op in Bonn en door een netvliesontsteking begon ze vanaf haar negende jaar blinder te worden. Op haar twaalfde was ze geheel blind. Tot dat moment ging ze naar het vrijeschoolonderwijs en daarna naar de Deutsche Blindenstudienanstalt in Marburg. Aansluitend studeerde ze tibetologie, sociologie en filosofie aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität in Bonn.

Tenberken ontwikkelde het Tibetaans braille, een speciaal brailleschrift voor de Tibetaanse taal, dat later het officiële blindenschrift voor het Tibetaans werd. In 1997 reisde ze alleen naar Tibet waar ze de Nederlander Paul Kronenberg leerde kennen. Samen richtten ze in 1998 het Blindencentrum Tibet op in Lhasa dat bij aanvang vijf blinde Tibetaanse kinderen lezen en schrijven.

Tenberken is meermaals onderscheiden, onder andere met de Albert-Schweitzer-Preis in 2002 en de Bundesverdienstkreuz uit handen van de Duitse Bondspresident Horst Köhler in 2005.

Filmografie[bewerken | bron bewerken]

In 2000 werd de documentairefilm Mit anderen Augen over haar leven en werk gemaakt. Voor deze film ontving ze een Bambi.

In 2004 ondernam ze het Climbing Blind Project. Samen met Paul Kronenberg en tieners van de blindenschool in Lhasa begonnen ze met een filmteam aan de beklimming van de Mount Everest. Hierbij werden ze begeleid door de eerste blinde Everest-bergklimmer Erik Weihenmayer en een Amerikaanse filmploeg. Vanwege slechte weersomstandigheden moesten ze deze tocht echter afbreken. Van deze klim werd door de Britse filmregisseur Lucy Walker de documentaire Blindsight gemaakt. De documentaire werd meermaals bekroond.

Bibliografie[bewerken | bron bewerken]

  • November 2000: Tashis neue Welt. Ein blinder Junge zeigt uns Tibet, met Olaf Schubert, Dressler, ISBN 3-7915-1998-0
  • 2000: Mein Weg führt nach Tibet. Die blinden Kinder von Lhasa, Droemer Knaur, ISBN 3-426-77600-6, vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Nederlands (Mijn weg leidt naar Tibet : de blinde kinderen van Lhasa, Sirene, ISBN 90-5831-069-8)
  • Augustus 2006: Das siebte Jahr. Von Tibet nach Indien, Kiepenheuer & Witsch, ISBN 3-462-03691-2

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

Externe link[bewerken | bron bewerken]