Saburo Sakai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saburō Sakai
Saburō Sakai in 1939 voor een Mitsubishi A5M Type 96
Saburō Sakai in 1939 voor een Mitsubishi A5M Type 96
Bijnaam "Sky Samurai"
Geboren 25 augustus 1916
Nishiyoka
Overleden 22 september 2000
Amerikaanse marinebasis Atsugi in Yamato en Ayase
Rustplaats Sagami Memorial Park, Kamakura, Kanagawa, Japan, Plot: Sectie C, rij 25[1]
Religie Boeddhisme
Land/zijde Flag of Japan (1870–1999).svg Japanse Keizerrijk
Onderdeel Naval Ensign of Japan.svg Japanse Keizerlijke Marine
Dienstjaren 31 mei 19331945
Rang Imperial Japanese Navy Insignia Lieutenant 海軍大尉.png 海軍大尉 Kaigun Daii
Eenheid Artillerie
Kirishima (slagschip)
Tainan Air Group
Yokosuka Air Wing
Slagen/oorlogen Tweede Chinees-Japanse Oorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Keizerlijke Zilveren Horloge
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Saburo Sakai (坂井 三郎, Sakai Saburō; Nishiyoka, 25 augustus 1916Kanagawa, 22 september 2000) was een Japans onderluitenant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sakai was de eerste Japanse piloot die, nadat de oorlog tegen de Verenigde Staten uitgebroken was, een Amerikaans jachtvliegtuig, een Curtiss P-40 Warhawk, neer wist te halen. Sakai groeide uit tot een van de beste vliegende azen van de Japanse Keizerlijke Marine.

Nederlands-Indië[bewerken]

Begin 1942 werd Sakai overgeplaatst naar het eiland Tarakan in Borneo, om van daaruit te vechten tegen Nederlands-Indië. De groep van Sakai kreeg de opdracht alle vijandelijke vliegtuigen neer te schieten, of ze bewapend waren of niet. Tijdens een patrouille in een Mitsubishi A6M Zero over Java kwam Sakai, vlak nadat hij een jachtvliegtuig van de ML-KNIL neergeschoten had, een Nederlandse Douglas DC-3 tegen. Doordat deze laag over het dichte oerwoud vloog dacht Sakai dat dit toestel belangrijke mensen vervoerde en beval zijn vleugelman om hem te volgen tijdens een aanval. Deze weigerde echter Sakai te volgen. Nadat Sakai voorbij vloog en door een raam een vrouw met jong kind op schoot zag zitten begreep hij dat dit normale burgers waren en besloot om het toestel niet neer te halen.[2]

Gewond[bewerken]

Een zwaargewonde Sakai brengt verslag uit aan zijn meerdere. (Guadalcanal, 8 augustus 1942)

Tijdens zijn eerste missie in de Slag om Guadalcanal raakte Sakai, tijdens een mislukte hinderlaag, zwaargewond. Tijdens een aanval werd Sakai onder vuur genomen, waarbij de overkapping van zijn toestel werd geschoten. Een kogel doorboorde zijn schedel waardoor hij direct aan één oog blind raakte. Ondanks deze zware verwonding wist hij zijn toestel, tijdens een vier uur en 47 minuten durende vlucht (1.040 km), terug te vliegen en veilig te landen op zijn thuisbasis. Volgens Japanse rapporten zou Sakai eerst verslag hebben uitbracht aan zijn meerdere voordat hij medische hulp accepteerde.

Luchtoverwinningen[bewerken]

  • 64 vliegtuigen (diversen soorten)

Militaire loopbaan[bewerken]