Sacco van der Made

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sacco van der Made
Van der Made in 1974
Algemene informatie
Volledige naam Gerhard Johannes van der Made
Geboren 4 april 1918
Overleden 21 december 1997
Land Vlag van Nederland Nederland
Bijnaam Meester van de kleine rol
Werk
Jaren actief 1943-1997
Beroep Acteur en stemacteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gerhard Johannes (Sacco) van der Made (Rotterdam, 4 april 1918 – aldaar, 21 december 1997) was een Nederlands acteur.

Van der Made werd geboren in Rotterdam, op nog geen tweehonderd meter van de ingang van de Rotterdamse Schouwburg, maar bracht zijn jeugd in de provincie Zeeland door. Hij was een halfbroer van auteur Jan van der Made. Van der Made kreeg als bijnaam "Meester van de kleine rol". In 1988 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hoorspelkern[bewerken | brontekst bewerken]

Na de hbs had hij een serie van uiteenlopende baantjes en kwam ten slotte bij het toneelgezelschap van Pierre Balledux, waar hij een zwijgende broeder speelde in Joseph in Dothan. Hij werd lid van de Nederlandse hoorspelkern, een groep acteurs die in de periode 1947–1986 de meeste hoorspelen verzorgde.

Bekendheid[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn film- en televisiecarrière begon in 1960 met Hunted in Holland. Bij het grote publiek kreeg hij bekendheid als politieman adjudant Mudde in Q & Q, met zijn Tja, ja ja ja ja ja ... en als Harry, de broer van Adele Bloemendaal in de klucht comedieserie De Brekers en daarna als Bert Jansen in Het Zonnetje in Huis. Hij speelde jaren bij de Toneelgroep Noorder Compagnie en de Haagse Comedie. Bekendheid bij een jonger publiek verwierf hij doordat hij de stem van Dagobert Duck insprak voor de honderd afleveringen van de tekenfilmserie DuckTales, de daarvan afgeleide film, en enkele andere korte Disney-filmpjes waarin de bekende eend figureerde.

Van Pipo de Clown tot Vrouwenvleugel[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Made speelde in het toneelstuk Anne Frank, de televisieseries Floris, Pipo de Clown en in Het Zonnetje in Huis als Bert, samen met John Kraaijkamp sr. en Pieter Lutz. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan talloze hoorspelen. Ook was Van der Made te zien als Berend Groen in de televisieserie De Fabriek, speelde hij mee in De Brekers als Harrie (samen met Adèle Bloemendaal, Rijk de Gooyer, John Kraaijkamp sr. en Ab Abspoel) en speelde hij in de comedy Laat maar zitten de rol van de oude Taco, tussen 1988 en 1990 door de VARA uitgezonden. Een andere rol was die van Flip de Ruis, de vriend van Jantje Kruimel (Ella Snoep), in Vrouwenvleugel.

De laatste rol van Van der Made was een gastrol in de tv-serie Baantjer. In het jaar van zijn overlijden speelde hij in aflevering 2.13, De Cock en de moord onder nul, de rol van Gerard Krol.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

V.l.n.r. John Kraaijkamp sr., Adèle Bloemendaal, Sacco van der Made en Rijk de Gooyer (1985)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]