Sacramentstoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De sacramentstoren in de Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw

Een sacramentstoren of theoteca (Latijn: Godskast) is een vrijstaand, meestal uit steen gehouwen, tabernakel in de vorm van een toren, dat zich in een kerk bevindt. Een niet-vrijstaande sacramentstoren wordt meestal aangeduid als sacramentshuis.[1]

Beschrijving[bewerken]

Dit architectonisch ornament dient om geconsacreerde hosties te herbergen, en de aanwezigheid ervan te benadrukken. Meestal is de toren een zuil die in het koor is gebouwd, in de vorm van een torenmonstrans versierd met beeldjes en snijwerk. In het hart werd hiervoor een sacrarium voorzien. Hoewel dat liturgisch niet hoeft zijn de meeste torens ontworpen door voorname kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Floris Cornelis de Vriendt in Zoutleeuw. Na de beeldenstorm werden vele torens verwoest, waardoor ze zeer zeldzaam zijn. De meeste torens bevinden zich in Vlaanderen, en zijn nog steeds in gebruik. De bekendste is die van Zoutleeuw, die 18 m hoog is.

Alle sacramentstorens in Vlaanderen zijn nationaal beschermd erfgoed, vanwege hun hoge kunsthistorische waarde en zeldzaamheid. Ze zijn over het algemeen grondig bestudeerd en gedocumenteerd.

Bekende sacramentstorens[bewerken]

In België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sacramentstoren (Zuurbemde)

In Nederland[bewerken]