Safe space

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een safe space (letterlijk veilige ruimte) is een ruimte die bedoeld is om vrij te zijn van vooroordelen, conflicten en kritiek.[1] De ruimtes worden gecreëerd voor mensen die zich gemarginaliseerd voelen, en laten toe om samen te komen en ervaringen met marginalisatie te delen.

Het maakt deel uit van een proces van empowerment en stelt deelnemers in staat om niet geconfronteerd te worden met over het algemeen dominante negatieve reacties op hen.

Veilige ruimtes verschenen halverwege de jaren 1960 in de Verenigde Staten en hadden oorspronkelijk betrekking op fysieke plaatsen die werden bezocht door mensen uit de LGBT+-gemeenschap en vervolgens op feministische bewegingen in de jaren zestig en zeventig, voordat ze zich uitbreidden naar ruimte voor academisch onderwijs en bepaalde virtuele ruimtes op internet. Deze termen worden ook gebruikt om aan te geven dat een leraar, onderwijsinstelling of studentenorganisatie bijvoorbeeld geen geweld, intimidatie of haatzaaiende taal tegen minderheden tolereert; het doel is om een veilige ruimte te creëren.

Het idee van veilige ruimte wordt echter bekritiseerd als een inherent discriminerend iets, en een belemmering voor de vrijheid van meningsuiting.