Sahaja Yoga International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sahaja Yoga International, ook wel Vishwa Nirmala Dharma, is een nieuwe religieuze beweging die in 1970 werd opgericht in Nargol, India.[1] Sahaja Yoga International ontwikkelde de yogavorm sahaja-yoga.

De grondlegster Nirmala Srivastava is beter bekend als Shri Mataji Nirmala Devi. Ze wordt ook wel Moeder genoemd door haar volgelingen, die haar zien als de reïncarnatie van de Adi Shakti, oftewel de oerkracht van het universum. Met de 'zelfrealisatie' (lees: wedergeboorte), ook wel 'het pad naar de vrede' genoemd, stelt men zich voornamelijk ten doel zich te verheffen boven alle conditioneringen en egogeoriënteerde behoeftes die ons levenspad doorkruisen zonder ook maar enigszins, op welk vlak dan ook, in te hoeven boeten in levensstijl of opvatting. Sahaja Yoga International is een moderne stroming met oeroude wortels die af wil rekenen met de dogmatische retoriek der mystiek, die wortel heeft geschoten in talrijke ouderwetse, orthodoxe religies. Het is volgens de beweging zaak zuiverheid en transparantie na te streven, waarbij de essentie van sahaja-yoga, te weten het ontwaken van de Kundalini (de levenskracht die zetelt in ons heiligbeen), als ultiem doel wordt gesteld, in een poging de mens via meditatie tot een hoger niveau te verheffen.

De beoefening van sahaja-yoga groeide en spreidde zich vanuit India over veel landen in de wereld.[2] De beoefening ervan is ook geleerd aan gevangenen in Italië, Nederland (Vught) en de VS, met het oogmerk hen sociaal, psychisch en spiritueel te rehabiliteren.[3][4] Bassist Eero Heinonen van de Finse band The Rasmus en bassist Matt Malley, die in de Amerikaanse band Counting Crows zijn debuut maakte, zijn openlijke beoefenaars van sahaja-yoga.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijver Sudhir Kakar beschreef de organisatie in 1982 als een sekte.[5] Schrijver David V. Barrett beschuldigde de beweging ervan sinds 2001 haar leden aan te moedigen donaties te betalen aan grondlegster Mataji om reizen en dure onderkomens van te betalen. Andere leden zouden erover hebben geklaagd dat Mataji leden uit de beweging heeft verbannen, omdat ze haar invloed over hun leven weigerden.[6] Maar ook in The Independent verscheen in 2001 een artikel waarin sahaja-yoga door ex-leden werd omschreven als "een sekte die tot doel heeft, controle te winnen over de geesten van hun leden".[7] De Londense krant The Evening Standard beschreef sahaja-yoga in 2001 als "een gevaarlijke sekte" en richtte een dissidente website op voor voormalige leden om misstanden te kunnen melden.[8] Een paar maanden later, in 2001, berichtte Australian Associated Press dat een huisarts een boete was opgelegd, nadat hij "een sahaja-yogacriticus bij zijn hoofd had gepakt en hem over de schutting had gesleept.[9]

Het Belgische IACSSO, de officiële sektewaakhond die de Belgische overheid in 1998 in het leven riep, werd in 2006 veroordeeld voor het gebrek aan objectiviteit bij een advies dat het in maart 2005 had gepubliceerd tegen sahaja-yoga.[10][11]