Sahaliyania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sahaliyania elunchunorum is een plantenetende dinosauriër behorend tot de groep van de Hadrosauridae die tijdens het Late Krijt voorkwam in het het gebied van het huidige China.

De soort is in 2007 beschreven door Godefroit. De geslachtsnaam is afgeleid van het woord Sahaliyan in het plaatselijke Mantsjoe, dat "zwart" betekent en een verwijzing is naar Sahaliyan Ula, ofwel "zwarte rivier", de plaatselijk naam van de Amoer. De soortaanduiding verwijst naar de Elunchun, een plaatselijke stam. Godefroit had de soortnaam "valentinae" in gedachten, naar Valentijnsdag, als verwijzing naar de datum van publicatie, maar dit werd door de Chinese paleontologen afgewezen.

Het fossiel, holotype GMH W453, bestaat uit een hersenpan. Verder is er allerlei fragmentarisch materiaal toegewezen uit een groeve bij Waluga, iets ten zuiden van de Amoer, vooral schedelfragmenten, dijbenen, schouderbladen en delen van het bekken. De groeve is in de Yuliangze Formatie uit het Maastrichtien, i.c. 67 miljoen jaar oud, in de provincie Heilongjiang in Mantsjoerije.

Sahaliyania is na een kladistische analyse in de Lambeosaurinae geplaatst, in een vrij afgeleide positie, als zustertaxon van een klade die gevormd wordt door Parasaurolophus en Charonosaurus. In de groeve is echter ook veel materiaal gevonden dat van een lid van de Hadrosaurinae afkomstig lijkt en daarvoor is een aparte soort Wulagasaurus benoemd. Van veel opgegraven botten is echter niet duidelijk tot welke soort ze behoren.

Literatuur[bewerken]

  • Godefroit, P., Hai, S., Yu, T. en Lauters, P, 2008, "New hadrosaurid dinosaurs from the uppermost Cretaceous of north−eastern China", Acta Palaeontologica Polonica 53 (1): 47–74