Sahasrara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Het zevende chakra Sahasrara, voorgesteld met een kroon en duizend bloembladen, wordt in de oosterse culturen gezien als het opperste centrum in het contact met god.
De heilige lotus met duizend bloembladen.

Sahasrara (सहस्रार) is Sanskriet voor duizendvoudig en is het zevende chakra volgens de tradities binnen het hindoeïsme en yoga, waarbinnen chakra's lichamelijke, emotionele en spirituele componenten bevatten.

Volgens het Tantrisme (Shaktisme) zijn er acht in plaats van zeven chakra's en hierin is Sahasrara het achtste chakra en is Bindu een extra, zevende chakra.

Sahasrara bevindt zich boven de kruin en hangt samen met spiritualiteit en verlichting.

Spirituele betekenis[bewerken]

Lichamelijk[bewerken]

De kruinchakra wordt geassocieerd met een uitwerking op het gehele organisme. Is de energie in deze chakra te zwak, dan zouden er chronische ziekten, zenuwaandoeningen en levensbedreigende ziekten ontstaan, waarbij de meest voorkomende problemen uiten zich als hoofdpijn, verwardheid, vergeetachtigheid, slaapstoornissen en depressiviteit.

Emotioneel[bewerken]

Dit chakra heeft te maken met het hoger bewustzijn. Een geopende zevende chakra zou een gevoel van diepe vrede en harmonie veroorzaken, voorbij de dualiteit, wat dan weer leidt tot ervaringen van totaal geluk en verbinding met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt. De energie van dit chakra zou er toe kunnen leiden dat men de Mahatma, 'de grote ziel', bereikt.

Symbolisch[bewerken]

Sahasrara wordt geassocieerd met de volgende symbolen:

Alternatieve namen[bewerken]

  • Tantra's: Adhomukha Mahapadma, Amlana Padma, Dashashatadala Padma, Pankaja, Sahasrabja, Sahasrachchada Panikaja, Sahasradala, Sahasradala Adhomukha Padma, Sahasradala Padma, Sahasrapatra, Sahasrara, Sahasrara Ambuja, Sahasrara Mahapadma, Sahasrara Padma, Sahasrara Saroruha, Shiras Padma, Shuddha Padma, Wyoma, Wyomambhoja
  • Veda's (latere Upanishads): Akasha Chakra, Kapalasamputa, Sahasradala, Sahasrara, Sahasrara Kamala (Pankaja or Padma), Sthana, Wyoma, Wyomambuja
  • Purana's: Parama, Sahasradala, Sahasraparna Padma, Sahasrapatra, Sahasrara, Sahasrara Kamala (Parikaja or Padma), Shantyatita, Shantyatita Pada
Portal.svg Portaal Yoga