Sahra Wagenknecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sahra Wagenknecht
Sahra Wagenknecht
Geboren 16 juli 1969
Geboorteplaats Jena
Land Vlag van Duitse Democratische Republiek DDR
Vlag van Duitsland Duitsland
Partij PDS
Die Linke
Functies
2004 - 2009 lid van het Europees Parlement
2009 - lid van de Bondsdag
2015 - fractievoorzitter van Die Linke 2015-2019
2019- lid van de Bondsdag
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sahra Wagenknecht (Jena, 16 juli 1969) is een Duitse politica.

Van 2015 - 2019 was zij duo fractievoorzitter van Die Linke in de Duitse Bondsdag.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Wagenknecht werd geboren in de toenmalige DDR als kind van een Iraanse vader en een Duitse moeder. Op jonge leeftijd verdween haar vader uit haar leven toen die niet terugkeerde van een reis naar zijn geboorteland. De eerste jaren van haar leven woonde Wagenkecht bij haar grootouders. Vanaf haar schooltijd woonde ze met haar moeder in de Oderberger Straße in Prenzlauer Berg in het toenmalige Oost-Berlijn. Na haar middelbare school volgde ze de in de DDR gebruikelijke militaire training die haar zwaar viel. Haar medische klachten werden uitgelegd als sabotage waardoor ze in de DDR niet mocht studeren.

Pas na Die Wende ging Wagenknecht filosofie en Duitse literatuur studeren in Jena en Berlijn. In 1996 behaalde zij haar master aan de Rijksuniversiteit in Groningen bij Hans Heinz Holz. Haar onderzoek, Zur Hegelkritik des jungen Marx, werd in 1997 als boek gepubliceerd. Tien jaar later begon zij aan een studie economie die zij in 2012 afsloot met een promotie in Chemnitz. Haar proefschrift, The Limits of Choice:Saving Decisions and Basic Needs in Developed Countries, gaat over de relatie tussen inkomen en sparen. Wagenknecht ontving hiervoor het predicaat magna cum laude.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vlak voor de Wende werd Wagenknecht lid van de SED. In 1991 werd ze gekozen in het partijbestuur van de opvolger van de SED, de PDS, een positie die ze na een conflict met partijleider Gregor Gysi in 1995 tijdelijk kwijtraakte. Bij de Bondsdagverkiezingen in 1998 was Wagenknecht kandidaat voor een kiesdistrict in Dortmund, maar werd niet verkozen.

In 2004 werd Wagenknecht gekozen tot lid van het Europees Parlement. Na afloop van haar termijn in 2009 stelde ze zich niet herkiesbaar. Ze werd in datzelfde jaar voor het eerst gekozen tot lid van de Duitse Bondsdag voor de opvolger van de PDS, Die Linke. In 2015 volgde zij samen met Dietmar Bartsch Gregor Gysi op als fractievoorzitter van Die Linke.

Begin 2021 publiceerde Wagenknecht haar boek Die Selbstgerechtigten, waarin ze 'de zelfgenoegzaamheid van de linkse partijen' bekritiseert die volgens haar te veel met geprivilegieerde thema's bezig zijn zoals gender, klimaat en bio-industrie. En hebben zij zo hun traditionele achterban van arbeiders en laagbetaalden van zich vervreemd en de opkomst van de rechts-nationalistische AfD bespoedigt (bij de parlementsverkiezingen in 2017 stemden aanmerkelijk meer mensen op de AfD dan op Die Linke). Een poging van enkele gekrenkte Linke-partijleden in juni 2021, om Wagenknecht hierom uit de partij te zetten mislukte, aangezien de partijleiding haar bleef steunen.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Bij haar geboorte werd Wagenknecht ingeschreven als Sarah. Bij haar aantreden als lid van de Bondsdag liet ze haar naam officieel aanpassen naar Sahra conform de Perzische wijze die haar ouders hadden gewild. Wagenknecht was van 1997 tot 2013 gehuwd met de Duitse journalist/filmproducent Ralph T. Niemeyer (1969). Sinds 2014 is ze echter getrouwd met de voormalige SPD-politicus Oscar Lafontaine, haar tweede en zijn vierde huwelijk.