Heilige Johannes van Maltakerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Saint-Jean-de-Maltekerk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heilige Johannes van Maltakerk
L'Eglise St-Jean de Malte - Place St Jean de Malte - Aix-en-Provence.jpg
Plaats Aix-en-Provence
Gebouwd in 1272 tot 1277
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Johannes van Maltakerk (Frans: Église Saint-Jean de Malte) is een kerk in het centrum van de Franse stad Aix-en-Provence. Het is de oudste gotische kerk in de Provence. In de kerk liggen de veertiende-eeuwse graven van de Provence begraven. Ze is genoemd naar Johannes de Doper, de beschermheilige van de Orde van Sint-Jan.

Geschiedenis[bewerken]

Van oorsprong stond op de plek van de huidige kerk een hospitaal en een kapel van de Hospitaalridders. Indertijd stond de kerk met de bijbehorende priorij buiten de stadsmuren van Aix-en-Provence. In 1272 was men begonnen met de bouw van de huidige gotische kerk. Na vijf jaar was de kerk voltooid. In de 17e eeuw kwam de kerk door stadsuitbreidingen binnen de muren te liggen. De priorij en bijbehorende goederen werden verkocht door de Orde en daardoor kon het Quartier Mazarin ontstaan. Van dit geld besteedde prior Jean-Claude Viany veel aan het interieur van de kerk, waaronder vele schilderijen. In de nadagen van de Franse Revolutie werd de kerk geplunderd en werd tijdelijk gebruikt als militair arsenaal.

Bronnen[bewerken]

  • Roux, Jean-Marie (1986), Saint-Jean-de-Malte. Une église de l'ordre de Malte à Aix-en-Provence, Édisud, ISBN 2-85744-267-X