Saint Lawrence (Jersey)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint Lawrence
Gemeente op Jersey Vlag van Jersey
Kaart van Saint Lawrence
Coördinaten 49° 13′ NB, 2° 9′ WL
Algemeen
Oppervlakte 9,5 km²
Inwoners
(2011)
5418
(570 inw./km²)
De ingang tot "Morel Farm", een 'National Trust for Jersey' bezit in St. Lawrence, draagt een inscriptie met de datum 1666. Naast 'Hamptonne' en 'Le Rât cottage', is het een van de vooraanstaande voorbeelden van de landelijke architectuur in deze gemeente.

Saint Lawrence (Jèrriais: St Louothains) is een van de twaalf gemeenten op het Kanaaleiland Jersey. De gemeente beslaat 5,258 vergées of 9,5 km² en ligt midden op het eiland.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De bereiding van cider wordt in stand gehouden in 'Hamptonne' gebruikmakend van een maler voor de granaatappels op paardenkracht en een houten pers met twee schroeven.

‘Hamptonne’, is een museum over het landelijke leven, dat is gevestigd in gerestaureerde boerderijen in de gemeente. In een appelboomgaard worden de oorspronkelijke Jersey ciderappelbomen gekweekt. De preinseu (cider pershuis) is het centrum tijdens de Faîs'sie d'cidre (het cider festival) waarbij men de traditionele apparaten en methoden gebruikt. Het ITV televisie drama Under the Greenwood Tree is hier opgenomen.

In deze gemeente bevindt zich een overblijfsel van de Duitse bezetting uit de Tweede Wereldoorlog: het German Underground Hospital, thans een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Jersey. Deze bezienswaardigheid staat nu bekend als Jersey War Tunnels. Ze worden ook gebruikt als een herdenkingsmonument voor de velen slaven die door de Duitsers ingezet werden om dit soort bouwwerken te maken in de Tweede Wereldoorlog.

Buurtschappen of Vingtaines[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente is onderverdeel in de volgende vingtaines:

St. Lawrence bestaat uit één kiesdistrict en kiest één afgevaardigde in de Staten van Jersey.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolking
1991 1996 2001 2011
4561 4773 4702 5418
Statistiek start in 1991

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]