Saint Ouen (Jersey)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint Ouën
Gemeente op Jersey Vlag van Jersey
Wapen van Saint Ouën
Kaart van Saint Ouën
Coördinaten 49° 14′ NB, 2° 13′ WL
Algemeen
Oppervlakte 15 km²
Inwoners
(2011)
4097
(270 inw./km²)
Foto's
Ruïne van Grosnez Castle
Ruïne van Grosnez Castle
Prehistorische vindplaats bij Le Pinacle
Prehistorische vindplaats bij Le Pinacle
Gemeentehuis van St Ouen
Gemeentehuis van St Ouen

Saint Ouen (Jèrriais: St Ouën) is een van de twaalf gemeenten op het Kanaaleiland Jersey. Het ligt in het noordwesten van het eiland. De gemeente is qua oppervlakte de grootste van Jersey; 8,341 vergées of 15 km².

Deze gemeente heeft de reputatie om het meest traditioneel te zijn, daar de gemeente het verst verwijderd is van Saint Helier en de gemeente op een schiereiland ligt.

Buurtschappen of Cueillettes[bewerken | brontekst bewerken]

In St. Ouen worden de buurtschappen niet vingtaines genoemd maar cueillettes (Jèrriais: tchilliettes). Het bestuur in de “cueillette” verloopt hetzelfde als in een “vingtaine”; met uitzondering van de verkiezing van de vingteniers deze worden door de “cueillettes” gekozen en niet door de gemeente. De gemeente is als volgt verdeeld in buurtschappen (Jersey: cueillettes):

De gemeente bestaat uit één kiesdistrict en kiest één afgevaardigde in de Staten van Jersey.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolking
1991 1996 2001 2011
3612 3685 3803 4097
Statistiek start in 1991

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tweetalig bord dat de vriendschapsband tussen Coutances en Saint Ouen aangeeft

Een aantal van de meest invloedrijke schrijvers van Jersey kwamen uit St. Ouen. George F. Le Feuvre (1891 - 1984), die schreef onder het pseudoniem "George d'la Forge", was een van de meest productieve schrijvers in de 20e eeuw. Frank Le Maistre (1910-2002), de opsteller van de Dictionnaire Jersiais-Français (1966), (Nederlands: Jèrriais-Frans woordenboek), heeft veel bijgedragen aan de standaardisatie van het Jersey dialect “St. Ouennais”; zodat dit dialect geschikt werd voor literatuur. Edward Le Brocq (1877-1964) schreef van 1946 tot 1964 een wekelijkse kolom in de krant waarin hij via twee fictieve inwoners van St Ouen, Ph'lip en Merrienne, een beeld schetste van de gemeente en haar mening.

De traditionele bijnaam voor de inwoners van St. Ouen is Gris Ventres (Nederlands: grijze buik) – dit verwijst naar het gebruik van de mannen van de gemeente om kleding van ongeverfde wol te dragen, terwijl de rest van Jersey in het algemeen blauw gekleurde wol droeg.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal prehistorische vindplaatsen liggen in St. Ouen zoals: de hunebed van “ Monts Grantez”; de hunebed van “Geonnais”; en de prehistorische vindplaats bij Le Pinacle, die de zeldzame overblijfselen heeft van een “fanum” (kleine tempel) afkomstig van de Galliërs en de Romeinen. In het Noordwesten liggen de ruïnes Grosnez Castle, die ook op het 50 pence Jersey muntstuk staan. De racebaan van Jersey ligt in Les Landes.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland Sark werd door St. Ouen opnieuw gekoloniseerd. Helier de Carteret, de toenmalige heer van de gemeente, kreeg het recht om Sark te laten bewonen met 40 families uit de gemeente onder de voorwaarde dat hij het vrijhield van piraten. Het Sarkse dialect Sercquais is daarom afkomstig van het dialect St Ouennais van het Jèrriais.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

Dat Sercquiais afkomstig is van het St. Ouennais kan herkend worden door de meervoud van de 2de en 3de persoon van de onvoltooid verleden tijd. Sercquiais gebruikt een eindvervoeging -dr dat sprekend lijkt op het St. Ouennais dialect van het Jèrriais, dat echter nergens anders op Jersey voorkomt.

Sercquiais Jèrriais
(St. Ouennais)
standaard Jèrriais Engels
i vuliidr i' voulîdrent i' voulîtent they wanted
uu paaliidr ou pâlîdres ou pâlîtes you spoke
i füüdr i' fûdrent i' fûtent they were
uu prẽẽdr ou prîndres ou prîntes you took

Partnerstad[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]