Sak yant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het plaatsen van een Sak yant wordt door monniken gedaan met een bamboestok of metalen pen.

Een Sak yant (yantra-tatoeage, Thai : สัก ยัน ต, Khmer: សាក់ យ័ ន្ត, Tibetaans: Tsatsa) is een tatoeage die door monniken wordt aangebracht en wat geldt als een soort initiatie in het boeddhisme.

  • Sak betekent tap
  • yant (afgeleid van het Sanskriet woord yantra) betekent "heilig geometrisch ontwerp."

Hoewel deze tatoeagevorm beoefend wordt in Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Cambodja , Laos, Myanmar, Vietnam en Thailand ligt de bron van deze vorm bij de Chinese boeddhisten in Singapore. Sak yant ontwerpen zijn doorgaans getatoeëerd door wicha (magische) beroepsbeoefenaren en boeddhistische monniken en wordt traditioneel uitgevoerd door met een lange bamboe stok met een geslepen punt (mai sak) of met een lange metalen pin (khem Sak).

Gebruik[bewerken]

Een sak yant in de nek.

De vormen die gebruikt worden bij deze tatoeages liggen vastgelegd in oude Khmer en Pali teksten. Verschillende leraren hebben toevoegingen gepleegd nadat zij in hun meditaties beelden hebben gezien en deze gingen gebruiken als vorm.

In de kum nye wordt de Sak yant ook als tsatsa-zegel of -stempel gebruikt[bron?]. Deze stempel is vergelijkbaar met een diploma of een certificaat ter erkenning dat een bepaalde graad binnen het tantrisch boeddhisme is behaald.

Deze stempels worden doorgaans in kleitabletten uitgesneden hoewel ook stempels van hout, keramiek en metaal bekend zijn maar worden ook als tatoeage in de nek geplaatst en bestaan uit drie onderdelen:

  • De onderste laag is altijd een tekst met daarin de term kum nye en de naam van de leerling voor wie de stempel bedoeld is.
  • De middelste laag is het symbool uitgekozen door de leraar van de leerling.
  • De bovenste laag is het symbool van de leraar van de leerling.

Tegenwoordig worden deze tatoeages ook aan westerlingen gegeven.