Salé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Salé
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Salé (Marokko)
Salé
Situering
Regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaer
Provincie Salé
Coördinaten 34° 3′ NB, 6° 49′ WL
Algemeen
Inwoners (2019) 978.000[1]
Foto's
Architectuur in Salé
Architectuur in Salé
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Salé (Arabisch: Sala) is een stad in het noordwesten van Marokko aan de Atlantische Oceaan, in de regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaer. Salé ligt net ten noorden van de hoofdstad Rabat, de twee steden worden gescheiden door de rivier Bouregreg. Salé telt anno 2019 zo’n 980.000 inwoners. De stad bestaat naast de Medina (centrum), uit de wijken Hay Salam, Bettana, Karia, Sala Al-Jadida, Sidi Moussa en Tabriquet. De stad is een onderdeel van het openbaar-vervoersgebied van de Tram van Rabat.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De stadsmuur van Salé behoort tot de oudste van Marokko, net als verschillende van de stadspoorten zoals Bab Lamrissa die relatief goed bewaard gebleven zijn. De muur daarentegen is op sommige plaatsen totaal verloederd.

De poort van de Grote Moskee in de medina van Salé

In de medina vind je naast authentieke huizen ook de Grote Moskee met bijhorende Madrassa. De moskee werd gebouwd tussen 1028 en 1029 onder de Berberdynastie Banu Ifran. In de stad staat de oudste door de Meriniden gebouwde constructie, de stadspoort Bab Mrissa, gebouwd in 1260. Sinds 2006 loopt er een groot project in Salé, dat de stad moet vernieuwen en economisch doen herleven. Grote delen van de stad werden afgebroken, waaronder ook het voetbalstadion Stade Marche Vert van AS Salé. In 2008 werd een luxueuze haven voor plezierboten geopend.

Zicht op de oude stadsmuur van Salé

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is een van de oudste van Marokko, met een geschiedenis die teruggaat naar de 7e eeuw v.Chr. Het is onbekend wie de stichters zijn van de stad, de Puniërs of de oude Berbers. Het gebied kwam later in handen van de Romeinen en later de Vandalen.

In de 10e eeuw trokken de Berberse Banu Ifran het gebied van de Barghawata binnen en vestigden zich rond Salé, die er een nederzetting stichtten en er hun hoofdstad van maakten. Een groot aantal bouwwerken in de stad stamt terug uit deze tijd, waaronder de Grote Moskee van Salé. De stad kwam achtereenvolgens in handen van de Almoraviden, de Almohaden, de Meriniden, Wattasiden en de Saadidynastie. Van 1619 tot 1627 was de stad een onafhankelijke stadstaat, de Republiek Salé en was het een broeinest van piraterij in de omgeving. Ook nadien zou het nog een basis blijven van waaruit de Barbarijse zeerovers hun slavenraids opzetten.

In de Tachtigjarige Oorlog was het een bondgenoot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tegen de Habsburgers; veel Nederlandse kapers gebruikten de haven als basis om Spaanse schepen te kapen; sommigen werden zelf piraat en vestigden zich er als moslim. Maarten Harpertszoon Tromp heeft hier twee jaar geleefd als slaaf tot de Britten hem vrijkochten.

Bekende (ex)-inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Salé[bewerken | brontekst bewerken]


Rotskust van Sidi Moussa
Grote moskee
Kanon aan de stadsmuur
Rotskust Sidi Moussa

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Salé van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.