Salade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een salade met Noorse geitenkaas

Een salade is een koud gerecht, dat bereid kan zijn met verschillende ingrediënten en aangemaakt wordt met een dressing of mayonaise olie en azijn (of met mayonaise, dat weer een mengsel is van olie en eidooier en smaakstoffen als azijn, mosterd, zout, peper en worchestersaus). Het kan gebruikt worden als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. Bestempeld als een gezond gerecht, wordt het ook vaak onderdeel van een dieet. Tegenwoordig worden bepaalde salades soms gegeten als maaltijdsalades.

Je hebt enkelvoudige salades, meervoudige salades en samengestelde salades.

Enkelvoudige salades bestaan uit slechts één ingrediënt aangemaakt veelal met een dressing. Voorbeelden van enkelvoudige salades zijn:

  • Komkommersalade
  • Tomatensalade
  • Wortelsalade
  • Bleekselderijsalade
  • Witte of rodekoolsalade
  • Witlofsalade
  • Bietensalade. In Duitsland ook wel bekend als 'Betensalad'

Er zijn salades die bestaan uit verschillende sla-soorten (dit noem je een meervoudige salade) en deze zijn vaak aangemaakt met een dressing (b.v. French dressing) Voorbeeld hiervan is een meervoudige salade van slasoorten, je mengt dan vaak drie enkelvoudige slasoorten samen met een dressing.

Veel gebruikte groenten bij een salade zijn komkommers, tomaten, wortels, witlof, ui, prei, bleekselderij, kool en augurk. Veel gebruikt kruid is bieslook.

Ook zijn ontzettend veel variaties mogelijk door combinaties met vlees, vis maar ook met fruit, zoals appels, mandarijn dit noem je samengestelde salades.

De overige ingrediënten kunnen zeer divers zijn: allerlei groenten, aardappelen, maar ook eieren, feta en spek worden gebruikt.

Salades worden vaak klaargemaakt voor meerdere personen en ook bij feesten zoals een bruiloft. Het wordt vaak gebruikt bij een buffet.

Bekende samengestelde salades zijn:

Er bestaan ook salades (partysalades) die op een toastje of cracker worden gegeten bij een feest zoals verjaardag, oudejaarsavond, of bij een borrel zoals:

Ook bij de barbecue wordt vaak een salade gegeten.

Etymologie[bewerken]

Het woord is afgeleid van sal = zout - salade betekent dus: zout gerecht.

Sommige salades zijn ook bekend bij hun buitenlandse naam: