Salers AOC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salers AOC
Herkomst Cantal / Auvergne
Vetgehalte minimaal 45
Vorm cilindrisch, 40 cm
Hoogte 45 cm
Gewicht gem 40 kg
Type harde (boeren-)kaas
Oorsprong rauwe (volle) koemelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Beluister

(info)

De Salers is een Franse kaas van het type harde kaas, geproduceerd in de Cantal, in de Haute-Auvergne. De kaas lijkt sterk op de Cantal, zowel qua afkomst als qua uiterlijk en qua bereidingswijze.

De Salers kaas heeft sinds 1961 het AOC-keurmerk, de productie van de Salers is beperkt tot een deel van het departement van de Cantal en een klein deel van de Puy-de-Dôme. Het gehele gebied van de Salers is gelegen op een hoogte boven de 600 meter. De kaas is gemaakt van de melk van de koeien die in die streek grazen en die dus de specifieke begroeiing van dat milieu als voedsel hebben.

Voor de bereidingswijze van de kaas: zie de Cantal AOC. Wat wel een verschil is, is dat de Salers een echte boerenkaas is, gemaakt op de boerderij, van de kudde koeien van 1 boer. Dit verschilt van de Cantal, omdat daarvoor melk verwerkt wordt in industriële vestigingen, van meerdere boeren en dus ook van melk van verschillende kuddes. De kaas wordt uitsluitend van de volle, rauwe melk van de koe gemaakt. Een deel van de boeren verkoopt de “witte Salers”, de ongerijpte kaas, aan rijpingsbedrijven, twee derde van de boeren laat de kaas op de boerderij rijpen.
Een ander essentieel verschil is de periode van bereiden. De Salers wordt uitsluitend gemaakt van 15 april tot 15 november, wanneer de koeien buiten lopen en van groen voer leven.
Verder kan een Cantal jong verkocht worden, na 1 maand al, en moet de Salers minimaal 3 maanden gerijpt zijn alvorens verkocht te kunnen worden.

De vergelijking van de twee kazen qua smaak levert een klein verschil op, de Salers heeft een iets complexere smaak, iets specifieker. Vergeleken met de Salers is de smaak van een Cantal meer uitgemiddeld, minder expliciet.

Externe link[bewerken]