Naar inhoud springen

Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar.

Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar is een natuurpark in de Spaanse gemeente San Pedro del Pinatar in het oosten van de provincie Murcia. Het ligt tussen de lagune Mar Menor en de Middellandse Zee.

In de nabije omgeving bevinden zich ook de Salinas van Torrevieja en La Mata.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De zoutmeren bij het vissersdorpje San Pedro del Pinatar bevinden zich in het noorden van de Mar Menor. Salinas is Spaans voor zoutmijnen en verwijst dan ook naar de zoutmijnen bij het vissersdorpje. Arenales betekent stranden en verwijst naar de stranden van de Mar Menor en de Costa Cálida.

Beschermd gebied[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 werd het gebied aangewezen als beschermd natuurgebied en in 1992 werd het erkend als een park van de regio Murcia.

Het is een gebied met veel water en zand, dat in het zuiden begrensd wordt door stuwen die in verbinding staan met de Mar Menor en met de Middellandse Zee. Sinds 1994 is het opgenomen in de lijst van watergebieden van internationale betekenis (Conventie van Ramsar). Sinds 1998 wordt het beschouwd als speciale beschermingszone voor vogels (SPA). Op deze manier behoort het tot het Natura 2000-netwerk van de Europese Unie.

Natuurgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is beschermd tegen de golven van de Middellandse Zee door de duinen, en in de zee zelf temperen zandbanken de golven. Zeegrasvelden (Posidonia) houden het zand samen.

In het park bevinden zich uiteenlopende ecosystemen, zoals zoutwaterbassins, laag struikgewas, riet, kwelders en duinen.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn groenblijvende planten zoals Sempervivum en verschillende planten van de amarantenfamilie te vinden in de kwelders. In de buurt van het strand groeien Cakile, rucola en snijbiet, en op de zandbanken helmgras, lelies, mastiekbomen, kruiskruid en meidoorn. In zee staat Posidonia oceanica.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In het natuurpark zijn onder andere de volgende dieren te vinden:

Vogels
Overige dieren

Modderbaden[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de traditionele modderbaden wordt de donkergrijze romige modder van de bodem van de Mar Menor gehaald. De modder wordt over het gehele lichaam gewreven en daarna gedroogd in de zon. Ten slotte wordt de modder verwijderd door te zwemmen in de Mar Menor. Een dergelijke kuur wordt heilzaam geacht bij chronische pijnen en verschillende huidziekten. Verschillende hotels in de buurt bieden kuurprogramma's aan.

Beelden uit het park[bewerken | brontekst bewerken]