Sally (verhaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sally (Verhaal))
Sally
Auteur Isaac Asimov
Originele titel Sally
Origineel verschenen in Fantastic
Origineel gebundeld in Nightfall and Other Stories
Uitgiftedatum 1953
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Vertaler F. Lancel
Genre Sciencefiction
Gebundeld in Broedt daar een mens?
Zonsondergang en andere verhalen
Een robot droomt
De totale robot
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Sally is een kort sciencefictionverhaal geschreven door Isaac Asimov in 1953. Het verhaal toont een toekomst waarin auto's enkel op de openbare weg mogen indien ze voorzien zijn van een positronisch brein zodat ze geen menselijke bestuurder meer nodig hebben. Ze kunnen niet verbaal communiceren maar gebruiken hun claxon en het slaan met deuren hiervoor.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Enkele mooie oude exemplaren zijn verzameld in een "tehuis" waar ze van hun oude dag genieten. Daar worden ze verzorgd door Jake. Raymond J. Gellhorn wil enkele wagens kopen maar wanneer Jake dit weigert besluit Gellhorn om ze te stelen om zo hun breinen te recycleren. Jake wordt op een bus gedwongen maar deze wordt omsingeld door de andere auto's waarna deze met elkaar communiceren om een deur te openen van de bus waarlangs Jake kan ontsnappen. De auto's kunnen de bus dan overtuigen om Gellhorn te vermoorden.

Hierna verliest Jake het vertrouwen in zijn auto's en begint zelfs Sally te mijden terwijl hij denkt wat er zou gebeuren wanneer auto's over de hele wereld zich realiseren wat er in het "tehuis" gebeurd is.