Sally Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sally Brown
Personage uit Peanuts
Debuut 26 mei 1959 (onzichtbaar)

13 augustus 1959

Laatst gezien 13 februari 2000
2015 (The Peanuts Movie)
Bedacht door Charles M. Schulz
Gespeeld door Kathy Steinberg, Kristin Chenoweth, Hilary Momberger, Erin Sullivan, Lynn Mortensen, Gail Davis, Annalisa Bortolin, Cindi Reilly, Stacy Heather Tolkin, Dawnn D. Leary, Fergie, Tiffany Reinbolt, Elizabeth Lyn Fraser, Ami Foster, Christina Lange, Brittany Thornton, Adrienne Stiefel, Kaitlyn Walker, Mindy Ann Martin, Jodie Sweetin, Danielle Keaton, Nicolette Little, Megan Taylor Harvey, Hannah Leigh, Sierra Marcoux, Claire Margaret Corlett, Amanda Pace, Mariel Sheets, Taylor Autumn Bertman
Persoonsinformatie
Soort Mens
Geslacht Vrouw
Leeftijd 6
Geboorteland Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Familie
Familie Charlie Brown (broer)
Niet bij naam genoemde ouders
Portaal  Portaalicoon   Media

Sally Ann Brown is een personage uit de Amerikaanse stripserie Peanuts van Charles Schulz. Ze is het zusje van Charlie Brown.

Geschiedenis[bewerken]

Sally werd als onzichtbaar personage geïntroduceerd in de strip op 26 mei 1959, toen Charlie een telefoontje kreeg dat hij zojuist een zusje had gekregen. Ze kreeg haar naam Sally een week later. Pas op 23 augustus 1959 verscheen ze voor het eerst in beeld.

Sally deed haar introductie in de strip als baby. Maar net als Linus en Schroeder, die ook als baby’s werden geïntroduceerd, groeide ze veel sneller op dan de andere personages. Daar waar Charlie even oud bleef in de strip, verouderde Sally over de jaren tot een kind van een jaar of zes. Op 5 september 1962 ging ze voor het eerst naar de kleuterschool, een paar jaar later gevolgd door groep 3 van de basisschool. Vanaf dat moment werd ze net als de andere personages niet meer ouder.

Personage[bewerken]

Sally heeft blond haar en draagt doorgaans een roze jurk. Ze kan erg koppig zijn en wil altijd haar gelijk hebben totdat overduidelijk wordt aangetoond dat ze ongelijk heeft. Net als Charlie kan ze niet tegen het feit dat het leven soms oneerlijk is. In latere jaren ontwikkelde ze geregeld ”nieuwe filosofieën”, die vaak bestonden uit een zin waar vrijwel geen filosofische gedachtegang achter zat.

Sally heeft in de serie een relatie met Charlie’s vriend Linus van Pelt. Aanvankelijk had Linus een soort van “mentorrol” tegenover Sally. Hij beantwoordt haar liefde echter maar zelden.

In tegenstelling tot de andere Peanuts-personages lijkt Sally maar weinig om sport te geven. Ze doet eigenlijk alleen mee met een sport als Linus haar daartoe uitnodigt. Ze heeft als een van de weinige personages nooit meegespeeld met Charlie’s honkbalteam.

Sally spreekt Charlie altijd aan als “grote broer” en noemt hem maar zelden bij zijn echte naam. Charlie had aanvankelijk veel geduld met haar, maar vanaf het moment dat ze ouder is, ergert hij zich geregeld aan haar soms lakse houding.

Externe links[bewerken]