Salton Sea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salton Sea
Kaart van de Salton Sea
Kaart van de Salton Sea
Salton Sea
Salton Sea
Situering
Stroomgebiedslanden Verenigde Staten
Hoogte -69 m
Coördinaten 33° 19′ NB, 115° 49′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 970 km²
Maximale lengte 56 km
Maximale breedte 24 km
Maximale diepte 16 m
Saliniteit 4,4%
Overig
Belangrijkste bronnen New River, Whitewater River, Alamo River
Plaatsen Salton City, Salton Sea Beach, Desert Shores
Foto's
Oever van de Salton Sea
Oever van de Salton Sea
Wateroppervlak van de Salton Sea
Wateroppervlak van de Salton Sea
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Californië

De Salton Sea is een endoreïsch zoutmeer in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Het meer ligt in de Imperial Valley in Imperial County en Riverside County, omgeven door de Coloradowoestijn. Het oppervlak van het meer is ongeveer 970 km², waarmee de Salton Sea het grootste meer van Californië is. Het ligt 69 meter onder zeeniveau. De grootste diepte is ongeveer 16 m. De saliniteit van het water is met 44 gram per liter water hoger dan die van zeewater, maar minder dan die van het Great Salt Lake in Utah.

Het meer wordt gevoed door de New River, Whitewater River en Alamo River en staat ook in verbinding met een groot aantal irrigatiekanalen en -kanaaltjes. Het volume en oppervlak van het water in het meer varieert als gevolg van variaties in natuurlijke neerslag en behoefte aan irrigatiewater van de landbouw.

Ontstaan en menselijk gebruik[bewerken]

De Salton Sea is ontstaan na een dijkdoorbraak in de Colorado River in 1905, waardoor het water zijn weg vond naar de daarvoor meestal geheel droogstaande Imperial Valley. Bij de overstroming van Imperial Valley kwam de spoorarbeidersnederzetting Salton onder water te liggen. De bewoners waren op tijd geëvacueerd. Het duurde twee jaar voor men het water onder controle had. In de jaren 1920 begon het meer strandgangers te trekken en ontwikkelde het zich tot een toeristische trekpleister. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw kwam het echter weer regelmatig tot overstromingen.

Natuur[bewerken]

De Salton Sea ligt in het laagste deel van de zogenaamde Salton Sink. Dit is geologisch gezien een zogenaamde slenk langs de San Andreasbreuk, een grote zijschuiving die dwars door Californië loopt. Het bekken is in het zuidoosten versperd door delta-afzettingen van de Colorado River, die het tussen 120.000 en 67.000 jaar geleden (BP) van de Golf van Californië scheidden. Aan de oostelijke oever van het meer zijn enkele moddergeysers te zien.

Sinds het ontstaan van het meer heeft zich een ecosysteem ontwikkeld met vissen als harders en cichliden en verschillende soorten watervogels. Het toenemende zoutgehalte zorgt ervoor dat dit ecosysteem in de toekomst waarschijnlijk weer zal moeten verdwijnen. Een andere bedreiging is de hoge concentratie nitraten als gevolg van bemesting in de landbouw. De eutrofiëring van het water die dit tot gevolg heeft zorgt voor regelmatige algenbloei, waardoor andere soorten verstikken. Dit vormt ook een bedreiging voor het toerisme, waardoor tegenwoordig veel hotels leeg staan.

Bewoning[bewerken]

Plaatsen aan de Salton Sea zijn onder andere: Salton City, Salton Sea Beach en Desert Shores.