Saluki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saluki
Hondenras
Saluki 600.jpg
Basisinformatie
Andere namen Saluki
Oorsprong Iran, (Perzië)
Classificatie FCI #269: groep 10 sectie 1.
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De saluki of Perzische windhond is afkomstig uit Iran, (vroeger Perzië geheten). De rasnaam is afgeleid van de Arabische stad Saluk, die onder het zand is verdwenen. Saluki's werden als jachthond gebruikt door verschillende nomadische woestijnvolken en werden zo van gebieden bij de Kaspische Zee tot de Sahara verspreid. Op Perzisch aardewerk dat dateert van 4200 voor Christus, werden al salukiachtige honden afgebeeld. De farao's jaagden met valken op hun pols en saluki's aan de lijn, en in Egyptische graftombes zijn dan ook gemummificeerde saluki's aangetroffen. Saluki's zijn sterk verwant aan Afghaanse windhonden en worden ook wel gazellehond genoemd. De saluki is ideaal: zowel als gezelschapshond als jachthond.

Uiterlijk[bewerken]

De schofthoogte van de reu ligt tussen de 58 en 71 centimeter, de teef blijft wat kleiner. De vacht is glad en zijdeachtig. De staart, de oren en de achterkant van de poten hoort bevederd (langere beharing) te zijn. Saluki's komen voor in de kleuren wit, crème, rossig, goud, rood, grizzle, driekleurig (zwart, bruin en wit) en zwart met bruin, en in variaties hierop.

Aard[bewerken]

De saluki is wat terughoudend ten opzichte van vreemden, maar is zeer gesteld op het gezelschap van zijn baas. Verder is hij onafhankelijk, rustig, waardig en eigenzinnig en heeft hij een groot jachtinstinct en een enorme energie.

Opvoeding[bewerken]

Met enig beleid is het mogelijk een redelijk opgevoede hond te krijgen, maar houd er wel rekening mee dat dit nooit een perfect luisterende hond zal worden. Met veel geduld en inzicht kunt u toch bereiken dat de hond op u gesteld raakt en u niet teleur wil stellen.

Sociaal[bewerken]

Saluki's kunnen prima samenleven met andere gelijkgestemde honden, maar andere huisdieren zoals geiten of konijnen kunnen beter ver buiten bereik van deze honden gehouden worden, want hun jachtinstinct is te sterk om de verleiding te weerstaan.

Externe links[bewerken]