Salvatore Riina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salvatore Riina voor 1976

Salvatore Riina (Corleone, 16 november 1930), ook bekend als Totò Riina, is een lid van de Siciliaanse maffia (Cosa Nostra) die uitgroeide tot de belangrijkste leider van de criminele organisatie in de vroege jaren tachtig. Riina was de baas der bazen (Il Capo dei capi). Collega-gangsters gaven hem de bijnaam “Het beest” vanwege zijn gewelddadige aard, of soms “De korte” (La belva en U curtu) toe te schrijven aan zijn lengte (1,58 m).

Tijdens de jaren tachtig en begin jaren negentig voerde Riina en zijn maffiafamilie, de Corleonesi, een meedogenloze campagne van geweld tegen zowel rivaliserende gangsters als de Italiaanse staat. Dit leidde tevens tot de moord op de antimaffia-aanklagers Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. Dit veroorzaakte een wijdverspreide publieke afkeer tegen de maffia en leidde tot een groot hardhandig optreden van de autoriteiten, wat leidde tot de gevangenneming van Riina en veel van zijn medewerkers.

Biografie[bewerken]

beginjaren[bewerken]

Riina is geboren en getogen in Corleone en sloot zich aan bij de lokale maffiaclan op zijn negentiende door het plegen van een moord in hun naam. Een jaar later doodde hij tijdens een ruzie een man en zat zes jaar in de gevangenis voor doodslag.

jaren 50[bewerken]

Tot 1958 was Michele Navarra het hoofd van de maffiafamilie in Corleone. In 1958 werd hij op bevel van Luciano Leggio, een meedogenloze 33-jaar-oude maffioso, dood geschoten. Leggio werd vervolgens de nieuwe baas. Samen met Totò Riina en Bernardo Provenzano begon Leggio de macht van de Corleonesi te vergroten. Omdat ze opereerden vanuit een relatief kleine stad, waren de Corleonesi geen belangrijke factor in de Siciliaanse maffia in de jaren vijftig, zeker vergeleken met de grote Families in de hoofdstad Palermo. De bazen uit Palermo bestempelden de gangsters van Corleone als i viddani "de boeren".

jaren 60[bewerken]

In de vroege jaren zestig moesten Leggio, Riina en Provenzano onderduiken vanwege arrestatiebevelen vanwege het doden van tientallen leden van de Navarra clan. Riina en Leggio werden in 1969 gearresteerd voor het plegen van deze moorden. Uiteindelijk werden ze vrijgesproken dankzij intimidatie van de juryleden en de getuigen. Riina dook datzelfde jaar onder nadat hij wederom was aangeklaagd voor een moord. Tot aan zijn arrestatie in 1993 bleef hij voortvluchtig.

jaren 70[bewerken]

In 1974 werd Luciano Leggio gearresteerd en gevangengezet voor de moord op Michele Navarra zestien jaar eerder. Hoewel Leggio enige invloed uitoefende van achter de tralies, werd Riina nu het effectieve hoofd van de Corleonesi. Riina onderhield ook nauwe betrekkingen met de Ndrangheta, de maffiosi uit Calabrië. Tijdens de jaren zeventig werd Sicilië een belangrijke plaats in de internationale heroïne handel, met name met betrekking tot de raffinage en het exporteren van de verdovende middelen. De winsten van heroïne waren groter dan die van de traditionele activiteiten zoals afpersing en woekerleningen. Riina wilde de totale controle van de handel hebben om deze te verkrijgen voerde hij een oorlog tegen rivaliserende maffiafamilies. Eind jaren zeventig orkestreerde Riina de moorden van een aantal hoog geplaatste ambtenaren, zoals rechters, aanklagers en leden van de Carabinieri.

jaren 80[bewerken]

Tussen 1981 en 1983 woedde er een Maffia-oorlog. De voornaamste rivalen van de Corleonesi waren Stefano Bontade, Salvatore Inzerillo en Gaetano Badalamenti; bazen van diverse krachtige Palermo maffiafamilies. Tussen 1981 en 1983 werden Bontade en Inzerillo samen met veel van hun medewerkers en familieleden gedood. Gedurende deze periode werden door Riina en de Corleonesi veel rivalen (mogelijk duizend) vermoord. Na de maffiaoorlog waren de Corleonesi de leidende maffiafamilie. In de daarop volgende jaren nam de macht van Riina verder toe onder andere door het elimineren van bondgenoten, zoals Filippo Marchese, Giuseppe Greco en Rosario Riccobono. De moorden op rechters, politiemensen en aanklagers waren een poging van Riina om de autoriteiten af te schrikken. Een van de meest opvallende moorden is die op generaal Carlo Alberto Dalla Chiesa.

jaren 90[bewerken]

Op 23 mei 1992, werden Giovanni Falcone, zijn vrouw en drie lijfwachten gedood door een bom onder de snelweg even buiten Palermo. Twee maanden later werd Paolo Borsellino samen met vijf van zijn lijfwachten gedood door een autobom. Beide aanslagen werden uitgevoerd in opdracht van Riina. Als gevolg hiervan keerde het Italiaanse volk zich tegen de maffia. Op 15 januari 1993 werd Riina gearresteerd na een tip van een informant, zijn voormalige chauffeur Balduccio Di Maggio. De carabinieri arresteerden Totò Riina in Palermo in zijn auto bij een verkeerslicht. Na zijn arrestatie werden verschillende verwanten van Di Maggio vermoord. Riina, enigszins mollig en gekleed in een slecht zittend pak, beweerde bij zijn arrestatie een accountant te zijn.

Hoewel Riina bij verstek al twee keer tot levenslang werd veroordeeld, is hij nogmaals berecht en veroordeeld voor meer dan honderd moorden, inclusief de moorden op Falcone en Borsellino. In oktober 1993, negen maanden na zijn gevangenneming, werd Riina veroordeeld voor het opdracht geven van de moorden op Vincenzo Puccio en zijn broer Pietro. In 1998 werd Riina nogmaals tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord Salvo Lima, een politicus.

Riina wordt vastgehouden in een maximaal beveiligde gevangenis met beperkt contact met de buitenwereld, om te voorkomen dat hij zijn organisatie kan leiden van achter de tralies. Meer dan $125.000.000 aan activa van Riina werden in beslag genomen, waarschijnlijk slechts een fractie van zijn fortuin.

jaren 00[bewerken]

In 2004 werd gerapporteerd dat Riina in mei en december 2003 twee keer een hartaanval heeft gehad. In april 2006, dertien jaar na zijn arrestatie, was er nog een proces voor de moord op een journalist, Mauro De Mauro, die in september 1970 spoorloos verdween. Een van de beste vrienden van Riina in de Corleonesi-Clan, Bernardo Provenzano, werd op 11 april 2006 gearresteerd. Provenzano was de opvolger van Riina. Provenzano werd op het platteland in de buurt van Corleone na 43 jaar ondergedoken te hebben gezeten gearresteerd.

Het publieke genoegen vanwege de arrestatie van Riina (één krant had de sensationele titel "The Devil" geplakt over Riina's mughot) werd een beetje gedempt toen bleek dat hij gedurende zijn dertig jaar als vluchteling al die tijd in Palermo had gewoond. Ook toen hij in de gevangenis had moeten zitten na zijn gevangenneminig in 1993. Hji werd van zijn woonplaats Palermo naar de rechtbank gebracht om weer een levenslang vonnis in ontvangst te nemen in 1998, om daarna wederom naar zijn verblijf in Palermo terug te keren. Later vermeldde de europese verslaggeving dat Riina al enige jaren lang al als ontsnapte gevangene "zoek" was, wat altijd verzwegen werd tot Totò Riina in 2011 "opnieuw" gearresteerd werd in een spectaculair gecoördineerde "arrestatieoperatie", waar de pers getuige van mocht zijn. Totò Riina kon zijn lachen nauwelijks bedwingen, en speelde duidelijk de rol van een woedende gearresteerde maffiabaas.

Latere berichtgeving meldde dat het hier om zijn broer "Gaetano Riina" ging, voor velen volstrekt onbekend, die verondersteld werd de nieuwe leider te zijn van het Cosa Nostra's Siciliaanse maffiabolwerk Corleone. Dat hebben politiebronnen aan het Italiaanse persbureau ANSA laten weten, volgens een door De Telegraaf gepubliceerd artikel op 1 juli 2011.


Totò Riina had medische hulp gekregen voor zijn diabetes en registreerde zijn vier kinderen onder hun echte namen in het lokale ziekenhuis. Hij ging zelfs naar Venetië op huwelijksreis en was nog steeds niet gespot.

Vele cynici verklaarden dat de autoriteiten Riina toen gearresteerd had alleen vanwege de publieke druk na de Falcone / Borsellino moorden en zagen het gemak waarmee Riina de gerechtigheid zo lang had weten te ontduiken als een voorbeeld van wat door velen beschouwd werd als de apathische - al dan niet meewerkende - houding van de Italiaanse autoriteiten ten opzichte van de maffia.

Giovanni Brusca - een van Riina's moordenaars die de bom heeft geplaatst die Falcone heeft gedood, en later een informant werd na zijn arrestatie in 1996, heeft een controversiële versie van de opname van Totò Riina aangeboden: een geheime deal tussen Carabinieri officieren, geheimagenten en Cosa Nostra bazen die de dictatuur van de Corleonesi moe waren. Volgens Brusca heeft Bernardo Provenzano 'Riina' verkocht in ruil voor het waardevolle archief van materiaal dat Riina in zijn appartement in Via Bernini 52 in Palermo heeft gehouden. De Carabinieri's ROS (Raggruppamento Operativo Speciale) heeft het openbaar ministerie van Palermo weten te overtuigen dat het appartement van Riina niet onmiddellijk zou moeten worden doorzocht, na zes uur heeft de bewaking het appartement verlaten, waardoor het onbeschermd was. Het appartement werd pas 18 dagen later betreden maar het was helemaal leeg. Volgens de bevelhebbers van Carabinieri is het huis verlaten omdat ze het niet belangrijk vonden en ze hebben eigenlijk nooit aan de officier van justitie gezegd dat zij bereid waren om de bewaking gedurende de volgende dagen te handhaven.

Deze versie van de arrestatie van Riina is geweigerd door de bevelhebber van Carabinieri, generaal Mario Mori ( destijds adjunct-hoofd van de ROS ). Mori bevestigde echter dat de communicatiekanalen werden geopend met Cosa Nostra via Vito Ciancimino - een voormalig burgemeester van Palermo, veroordeeld voor de Mafia-vereniging - die dicht bij de Corleonesi was. Om de bereidheid van Mafiosi uit te spreken om te praten, contacteerde Ciancimino de prive-dokter van Riina, Antonino Cinà. Toen Ciancimino werd meegedeeld dat het doel was om Riina te arresteren, leek hij niet bereid om mee te werken. Op dit zelfde moment, leidde de arrestatie en samenwerking van Balduccio Di Maggio tot de arrestatie van Riina. In 2006 sprak de Palermo-rechtbank Mario Mori en Captain "Ultimo" (Sergio De Caprio) - de man die Riina gearresteerd had - vrij van de beschuldiging medeplichtig te zijn geweest aan activiteiten van de Mafia. In november 2009 zei Massimo Ciancimino - de zoon van Vito Ciancimino - dat Provenzano de woonplaats van Riina verraden. De politie stuurde Vito Ciancimino kaarten van Palermo. Een van de kaarten werd afgeleverd aan Provenzano, toen een mafia-voortvluchtige. Ciancimino zei dat de kaart werd geretourneerd door Provenzano, die de precieze plaats van de verbergplaats van Riina aangaf.

Familie[bewerken]

Salvatore Riina trouwde in 1974 met Antonietta Bagarella (Ninetta) (zus van Leoluca Bagarella). Ze kregen vier kinderen.

  • Maria Concetta, 19 december 1974,
  • Giovanni Francesco, 21 februari 1976,
  • Giuseppe Salvatore, 3 maart 1977,
  • Lucia, 11 april 1980.

Zijn twee zonen, Giovanni en Giuseppe, volgden hun vader in zijn voetsporen. Beide zonen volgden hun vader achter de tralies. In november 2001 werd de toen 24-jarige Giovanni Riina veroordeeld voor vier moorden begaan in 1995. Op 31 december 2004 werd Giuseppa Riina de jongste zoon veroordeeld tot veertien jaar voor verschillende misdrijven waaronder afpersing en witwaspraktijken.

Zie ook[bewerken]