Sam Riegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sam Riegel
Riegel in 2013
Riegel in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Samuel Brent Oscar Riegel
Geboren 9 oktober 1976
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Sam Regal
Jack Lingo
Beroep Stemacteur
Dialoogregisseur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Samuel Brent Oscar (Sam) Riegel (Washington D.C., 9 oktober 1976) is een Amerikaans stemacteur en dialoogregisseur. Hij is de oudere broer van actrice Eden Riegel en de jongere broer van filmmonteur Tatiana S. Riegel. Zijn bekendste rol is waarschijnlijk die van Donatello in Teenage Mutant Ninja Turtles uit 2003.

In zijn kinderjaren was Riegel in Virginia met regelmaat te vinden op de planken van het theater. Later ging hij naar New York, waar hij onder meer op Broadway stond. In 1994 studeerde hij af aan de Professional Children's School op de borough Manhattan van dezelfde stad. Nadat hij zijn studie aan de Universiteit van Virginia te Charlottesville afrondde, keerde hij terug naar New York om een aanvang te nemen met zijn loopbaan als stemacteur. Tegenwoordig woont Riegel in Los Angeles.

Sam Riegel was in New York op 11 september 2001 en filmde de aanslag op het World Trade Center met zijn camera.[1] Hij is te zien in 102 Minutes That Changed America, een documentaire over de aanslag, waarvoor nagenoeg alleen gebruik werd gemaakt van beelden en geluidsfragmenten afkomstig van ooggetuigen en hulpdiensten.

Filmografie (selectie)[bewerken]

Stemacteur[bewerken]

Dialoogregisseur[bewerken]

Zichzelf[bewerken]

Externe links[bewerken]