Sam and Friends

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sam and Friends
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Genre Komedie
Poppenspel
Speelduur 5 minuten
Bedenker Jim Henson
Jane Henson
Hoofdrollen Jim Henson
Jane Henson
Bob Payne
Jerry Juhl
Scenario Jim Henson
Jane Henson
Jerry Juhl
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series The Muppet Show
Uitzendingen
Start 9 mei 1955
Einde 8 december 1961
Netwerk of omroep WRC-TV (een zender in Washington D.C. beheerd door NBC)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Sam and Friends was de eerste Muppet-poppenserie. De serie werd bedacht door Jim Henson en diens latere vrouw Jane, die tevens het poppenspel verzorgden. De serie werd van 1955 tot en met 1961 opgenomen in Washington D.C. en uitgezonden op de lokale zender WRC-TV.

Er zijn slechts enkele afleveringen van het programma bewaard gebleven. Van sommige van de meespelende poppen bestaan alleen nog maar foto's.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de begintijd bestond Sam and Friends veelal uit clips waarin een personage op humoristische wijze populaire liedjes playbackte. Pas later begon Jim Henson te experimenteren met verschillende stemmen. Hoofdpersonage Sam heeft echter nooit gesproken. Hij was een kale mensachtige handpop met wijd openstaande ogen, grote oren en een dikke neus. Zijn "Friends" waren onder andere de (waarschijnlijk) oudste Muppet Pierre, de vraatzuchtige Yorick en een hagedisachtig wezen genaamd Kermit, die later langzaamaan zou evolueren in Kermit de Kikker.

In het programma zijn parallellen te vinden met zaken uit het latere werk van Henson. Zo tekende de pop Harry the Hipster lijnen op het beeldscherm door er alleen maar aan te denken, iets wat later veelvuldig voorkwam in Sesamstraat. Alleseter Yorick was een voorloper van onder andere Koekiemonster en Moldy Hay en een pop met een langgerekt geel hoofd vertoonden uiterlijke gelijkenissen met Bert en Ernie. Ook de sketch genaamd "Inchworm" – waarin een personage dat een worm dacht op te eten zelf werd opgepeuzeld – kwam meermaals terug in latere Henson-producties.

Jerry Juhl werd aan het einde van de serie toegevoegd als schrijver en poppenspeler. Hij zou uiteindelijk ongeveer veertig jaar voor de Muppets blijven schrijven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]