Sammo Hung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sammo Hung
SammoHung.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Sammo Kam-Bo Hung
Geboortenaam Hung Kam-Bo
Geboren 7 januari 1952
Land Vlag van Hongkong (1876-1959) Hongkong
Bijnaam Yuen Chu, Big Brother
Werk
Pseudoniem 'Hang Po Chang', Hung Ching-Pao, Yuan Lung Chu, Yuan-Lung Chu, Chin-pao Hong, Jinbao Hong, Chin-Pao Hung, James Hung, Kam Bo Hung, Kam-bo Hung, Kam-po Hung, Sammo Hung, Samo Hung, Hong Kam-Po, Chu Yuan Lung, Yuen Lung, Hung Kam Po, Hung Kim Po, Samo Hung Kam Po, Chen Yuan-Lung, Chu Yuan-Lung, Chu Yuen-lung, Yuanlong Zhu
Jaren actief 1961-
Beroep acteur, vechtkunstenaar, filmproducent, filmregisseur, vechtchoreograaf
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sammo Hung (Hongkong, 7 januari 1952) is een acteur, vechtkunstenaar, filmproducent en filmregisseur, bekend van zijn werk in vele martialartsfilms en Hong Kong actie cinema. Hij is een gevecht choreograaf voor onder andere Jackie Chan, King Hu, en John Woo.

Hung is een van de centrale figuren van de Hong Kong New Wave beweging van de jaren 1980, hielp met het vernieuwen van het martial arts genre en begon het vampier-achtige Jiang Shi genre. Hij wordt wijd gecrediteerd voor hulpverlening aan veel van zijn landgenoten, geeft ze hun start in de filmindustrie van Hongkong, door ze rollen te geven in de films die hij produceerde, of het geven van rollen in de productie crew.