Samuel Constantinus Snellen van Vollenhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samuel Constantinus Snellen van Vollenhoven
S.C. Snellen van Vollenhoven.jpg
Volledige naam Samuel Constantinus Snellen van Vollenhoven
Geboren 18 Oktober 1816
Overleden 22 Maart 1880
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Standaardafkorting Snellen van Vollenhoven
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Samuel Constantinus Snellen van Vollenhoven (Rotterdam, 18 oktober 1816 - Den Haag, 22 maart 1880) was een Nederlandse jurist en entomoloog.

Van Vollenhoven, telg uit het geslacht Van Vollenhoven, moet niet verward worden met Pieter Cornelius Tobias Snellen, een andere entomoloog uit Rotterdam.

Van Vollenhoven studeerde aan de Leidse Hogeschool en studeerde op 23 september 1839 af en vestigde zich als advocaat in Den Haag. Al snel wijdde hij zich volledig aan de beoefening van de natuurwetenschap en legde zich met name toe op de entomologie. In eerste instantie bestudeerde hij voornamelijk kevers (Coleoptera) en uiteindelijk beschreef hij 9 genera en 471 soorten insecten voor het eerst. Samen met Frederik Maurits van der Wulp stelde hij de eerste checklist van de in nederland voorkomende vliegen en muggen (diptera) samen. In 1845 werd de Nederlandse Entomologische Vereniging opgericht en vanaf 1852 tot aan zijn dood was Snellen van Vollenhoven hiervan de voorzitter. Hij was grondlegger van het Tijdschrift voor Entomologie en in 1854 werd hij conservator aan het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden tot hij in 1873 wegens gezondheidsredenen moest stoppen met zijn werk.

Naar Snellen van Vollenhoven genoemde dieren[bewerken]

Als eerbetoon is een aantal dieren vernoemd naar Van Vollenhoven, bijvoorbeeld:

Werken[bewerken]

Met Frederik Maurits van der Wulp :

  • Wulp, F.M. van der, & S.C. Snellen van Vollenhoven, 1852. Naamlijst van inlandsche Diptera. I. In: Bouwstoffen voor eene fauna van Nederland Deel 1 (J.A. Herklots, ed.): 138-153. E.J. Brill, Leiden.
  • Wulp, F.M. van der & S.C. Snellen van Vollenhoven, 1853. Naamlijst van inlandsche Diptera. II. In: Bouwstoffen voor eene fauna van Nederland Deel 1. (J.A. Herklots (ed.): 188-206, E.J. Brill, Leiden.
  • Wulp, F.M. van der, & S.C. Snellen van Vollenhoven, 1856. Naamlijst van inlandsche Diptera. III. In: Bouwstoffen voor eene fauna van Nederland. Deel 2. (J.A. Herklots, ed.): 89-117. E.J. Brill, Leiden.
  • Zoologische Mededelingen 61, pag. 61–78 An annotated catalogue of Primary types of symphyta (Hymenoptera) in the Netherlands