Samuel Liddell MacGregor Mathers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samuel Liddell MacGregor Mathers

Samuel Liddell (MacGregor) Mathers (Hackney, 8 januari 1854Parijs, 20 november 1918) was een Brits esotericus, vrijmetselaar, Martinist, rozenkruiser en magiër.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren als zoon van William Mathers en Mary Ann Collins. Zijn vader overleed toen hij nog een kind was. Na zijn schoolperiode ging hij als kantoorbediende werken. Hij had drie passies: magie, schermkunst en krijgswetenschappen.

In 1878 voegde hij aan zijn naam MacGregor toe, alsook de titel van Graaf van Glenstrae. Na de dood van zijn moeder, in 1885, ging hij in Londen wonen.

Hij was gehuwd met Moina Bergson, de zuster van de Franse filosoof Henri Bergson. Hij overleed in 1918 ten gevolge van de Spaanse griep.

Esoterie en magie[bewerken | brontekst bewerken]

Via zijn vriend Frederick Holland kwam hij in contact met de magie. In 1878 werd hij Meester Vrijmetselaar. In 1882 werd hij ingewijd in de rozenkruisersorde Societas Rosicruciana in Anglia. Later zou hij zelf de Rosae Rubeae et Aureae Crucis stichten.

Golden Dawn[bewerken | brontekst bewerken]

In 1888 stichtte hij samen met William Wynn Wescott en William Robert Woodman de Orde van de Golden Dawn, waaruit hij zelf later verbannen zou worden.

Vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Mathers las Engels, Frans, Latijn, Oudgrieks, Hebreeuws, Koptisch en Gaelic. Hierdoor kon hij een aantal klassieke werken uit de magie en aanverwante onderwerpen in het Engels taalgebied introduceren.