Samuel Richardson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portret van Samuel Richardson door Joseph Highmore

Samuel Richardson (Derbyshire, 19 augustus 1689Londen, 4 juli 1761) was een Engels drukker en schrijver van zedenromans.

Richardson was de zoon van een meubelmaker en begon rond 1720 een drukkerij. Zijn vrienden vroegen hem een brievenboek samen te stellen voor ongeletterden. Hieruit kwam de eerste Engelse karakterroman voort, getiteld Pamela, or Virtue Rewarded (1740-1741). Richardson legde hiermee de basis voor de briefroman. De Engelse portretschilder Joseph Highmore maakte een twaalftal schilderijen ter illustratie bij het boek en maakte ook een aantal portretten van de auteur. 'Pamela' werd een onmiddellijk succes en de opvolger, Clarissa, or, the History of a Young Lady, (1747-1748) was nog succesvoller. In 1753-1754 volgde The History of Sir Charles Grandison. Richardson beschouwde dit werk als zijn magnum opus, alhoewel het veel minder succesvol was.

Richardson was een van de auteurs die op de Index librorum prohibitorum, een door de paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mochten lezen.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pamela; or, Virtue Rewarded (1740)
  • Clarissa; or, The History of a Young Lady (1747/48)
  • The History of Sir Charles Grandison (1753/54)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • The Spiritual Side of Samuel Richardson: Mysticism, Behmenism and Millenarianism in an Eighteenth-Century English Novelist, Joling-van der Sar, G.J., 2003.[1]