San Bernardinotunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
San Bernardinotunnel
San Bernardino Tunneleinfahrt.jpg
Algemene gegevens
Locatie Hinterrhein / San Bernardino
Coördinaten 46° 30′ NB, 9° 10′ OL
Lengte totaal 6600 m
Rijstroken enkelbaans
Bouw
Ingebruikname 1967
Gebruik
Weg 13E43
Tol Zwitsers snelwegvignet
Verkeersintensiteit ca. 6.500 mvt/etmaal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De San Bernardinotunnel is een tunnel in het oosten van de Zwitserse kanton Graubünden, die de noordkant van de Alpen met de zuidkant verbindt. De tunnel is 6,6 kilometer lang en maakt onderdeel uit van de A13. Het is na de Gotthardtunnel de belangrijkste Alpenovergang van Zwitserland.

Ten tijde van de planning waren de huidige verkeersintensiteiten nog niet te voorzien. De tunnel is door de jaren heen dan ook onvoorzien een alternatieve route geworden voor het transitverkeer die de A2 willen vermijden, in het bijzonder na de tijdelijke sluiting van de Gotthardtunnel in 2001. Hierdoor werd het noodzakelijk om de tunnel te vernieuwen, aangezien de rijbaanbreedte en de luchtafvoersystemen niet meer aan de eisen voldeden. In 1991 werd er begonnen aan de vernieuwing van de tunnel en is vervolgens in 2006 succesvol afgerond. Er werden bovendien ook compleet nieuwe vlucht en reddingsbuizen aangelegd. De huidige maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 80 km/u.

De kosten voor de complete sanering bedroegen rond de 236 miljoen CHF, wat destijds uitkwam op circa 148 miljoen euro.

Over de berg verloopt de San Bernardinopas, welke uitsluitend gedurende de zomermaanden voor het verkeer is opengesteld.