San Francisco-Oakland Bay Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westelijk deel van de Bay Bridge met daarachter het centrum van San Francisco
Het oostelijk deel met links de nieuwe brug

De San Francisco-Oakland Bay Bridge, die plaatselijk kortweg Bay Bridge wordt genoemd, is een grote brug over de Baai van San Francisco. Ze verbindt de Californische steden Oakland en San Francisco in het westen van de Verenigde Staten.

De brug bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door het Yerba Buena Island (met daaraan vast het kunstmatige eiland Treasure Island). Het westelijke gedeelte verbindt dit Yerba Buena Island met San Francisco en bestaat uit twee aparte hangbruggen met elk twee pylonen, die aan een centrale betonnen verankering vastzitten. Het oostelijke deel verbindt Oakland met Yerba Buena Island, en bestaat uit een stalen vakwerkviaduct, vijf kleinere stalen vakwerkbruggen en ten slotte een grote vakwerkbrug. Deze laatste wordt momenteel vervangen door een nieuw ontwerp. Het verkeer gaat over twee niveaus: het bovenste dek is voor het verkeer naar San Francisco, het onderste voor verkeer naar Oakland. Over de brug reizen ongeveer 274.000 voertuigen per dag.[1]

De oorspronkelijke bruggen werden ontworpen door Charles H. Purcell. De brug werd geopend op 12 november 1936, zes maanden voor de bekendere brug ten noorden van San Francisco, de Golden Gate Bridge. Motorvoertuigen betalen alleen tol als ze de brug oversteken van het oosten naar het westen, oftewel in de richting van San Francisco.

Zie ook[bewerken]

Bronnen