San Francisco Municipal Railway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Francisco Municipal Railway
SF Muni kaartautomaat in een bus
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor One South Van Ness Avenue
Actief 28 december 1912
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf San Francisco Municipal Transportation Agency
Aandeelhouder(s) City and County of San Francisco
Materieel
Bussen 461 bussen (2011)
313 trolleybussen
Trams 34 trams
40 kabeltrams
Lightrail 151 voertuigen
Exploitatie
Bus 54 buslijnen
17 trolleybus lijnen
Tram 3 kabeltramlijnen
2 historische tramlijnen
Metro (light rail deels ondergronds)
Lightrail 7 light raillijnen
Aantal reizigers 731.400/dag op weekdagen (2011)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie

De San Francisco Municipal Railway (SF Muni of Muni) is het openbaarvervoerbedrijf en het transportnetwerk van San Francisco. Met meer dan 200 miljoen passagiers per jaar is het het op zes na grootste vervoerbedrijf van de Verenigde Staten en na de Metro van Los Angeles het grootste in Californië.

Elke weekdag gebruiken 731.400 passagiers het netwerk dat bestaat uit 2 historische tramlijnen (E Embarcadero en F Market & Wharves), 3 kabeltramlijnen, 54 buslijnen, 17 trolleybuslijnen, 7 lightraillijnen die deels bovengronds en deels in de enige ondergrondse metrotunnel van de stad liggen. SF Muni bedient een gebied van 121 km².

Muni deelt 4 metrostations in het stadscentrum met BART, het regionaal light railnetwerk Bay Area Rapid Transit, dat geen onderdeel is van SF Muni en de ruimere San Francisco Bay Area, een veel groter gebied, bedient inclusief de toegang tot San Francisco International Airport en Oakland International Airport.

De kabeltram van San Francisco is erkend als National Historic Landmark. Op de historische tramlijnen E Embarcadero en F Market & Wharves kan men nog met historische tramstellen rijden. Het merendeel van de historische verzameling bestaat uit PCC-trams in Amerikaanse en Europese uitvoeringen, maar er zijn ook andere tramtypes uit onder meer Melbourne (W2 class, 1928 en SW6 class, 1946), Blackpool (1934), Zürich (1952) en Milaan (Peter Witt Cars).

Zie de categorie San Francisco Municipal Railway van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.