San Francisco Museum of Modern Art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Francisco Museum of Modern Art
San Francisco Museum of Modern Art.jpg
Locatie San Francisco, Californië,
Verenigde Staten
Type Moderne kunst
Opgericht 1935
Personen
Directeur Neal Benezra
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) is een bekend museum voor moderne kunst in San Francisco. Het museum is de organisator van de SECA Art Award.

Geschiedenis[bewerken]

Het werd in 1935 geopend als het Francisco Museum of Art door toenmalig directeur Grace Morley, het was toen het eerste museum aan de Amerikaanse westkust dat gewijd was aan kunst uit de 20e eeuw. In eerste zestig jaar was het museum gevestigd op de bovenste verdiepingen van het War Memorial and Performing Arts Center. De titel "Modern" werd in 1975 onder toenmalig directeur Henry T. Hopkins aan de titel toegevoegd. Het museum verkreeg een internationale reputatie.

Gedurende een grote transformatie en uitbreiding verhuisde het museum in 1995 naar zijn huidige locatie. Het museum bevindt zich nu op 151 Third Street, grenzend aan de Yerba Buena Gardens in het South of Market-district. Vanwege de naamsgelijkheid met het Museum of Modern Art in New York staat het museum nu bekend als "SFMOMA".

De collectie van het museum bevat belangrijke werken van onder andere Jackson Pollock, Richard Diebenkorn, Paul Klee, Marcel Duchamp en Ansel Adams. In 1946 werd Art in Cinema door Frank Stauffacher gestart in het museum.

Zie ook[bewerken]