Naar inhoud springen

San Girolamo dei Croati

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vooraanzicht van de kerk

De San Girolama dei Croati a Ripetta ook wel bekend onder de oudere namen San Girolamo degli Illirici en San Girolamo degli Schiavoni[1] is een kerk in Rome gewijd aan de heilige Hiëronymus, gelegen aan de Via Tomacelli in de rione Campo Marzio (Municipio I). Het is de nationale kerk van de Kroaten in Rome.

De kerk werd in de veertiende eeuw op last van paus Nicolaas V gesticht ten behoeve van de voor de Turken gevluchte Illyriërs die zich in Rome hadden gevestigd. Hij schonk deze gemeenschap een gasthuis, een ziekenhuis en een kleine kerk die gewijd was aan Margaretha van Antiochië. De Illyriërs nu wijdde de kerk aan hun nationale patroonheilige Hiëronymus. Een eeuw later gaf Paus Sixtus V, die zelf afkomstig was uit de streken van Dalmatië de kerk aan de Kroatische gemeenschap. Paus Sixtus V gaf de kerk status van kapittelkerk en verordonneerde dat alleen Kroatische priesters kanunnik van het kapittel konden worden.

In de negentiende eeuw werd de kerk op last van paus Pius IX grondig gerestaureerd. In het voormalig hospitaal is nu het Kroatisch College gevestigd.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is sinds 1566 titelkerk. Houders van de titel waren: