San Salvatorkerk (Orthen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Salvator
San Salvator Orthen
Plaats 's-Hertogenbosch
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Christus de Verlosser
Coördinaten 51° 42′ NB, 5° 18′ OL
Gebouwd in 1955
Architectuur
Architect(en) H.W. de Graaf, P.W. de Graaf
Stijlperiode neoromaanse architectuur Bossche School
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De San Salvatorkerk is de kerk van Orthen, 's-Hertogenbosch. Salvator betekent Verlosser. Met San Salvator wordt dus Jezus Christus bedoeld. De kerk staat aan het Schaarhuisplein.

De kerk werd gebouwd in de jaren 1955-1956 naar het ontwerp van de architecten H.W. en P.W. de Graaf, en is een voorbeeld van de cursus kerkelijke architectuur die in 1953-1956 in 's-Hertogenbosch werd gegeven door Nico van der Laan. De kerk heeft kenmerken van de Bossche School en van de neoromaanse architectuur. Het altaar is het middelpunt van de kerk en de klokkentoren staat vrij van het gebouw.

Al sedert de oprichting van de San Salvatorkerk had de progressieve geloofsgemeenschap een moeizame verstandhouding met het bisdom. Het bisdom gedoogde al die tijd de alternatieve vieringen. Toch leidde het uiteindelijk tot een breuk met het bisdom, en een uitzetting uit de kerk in 2013. De leden groepeerde zich tot de 'San Salvatorgemeenschap', en men was genoodzaakt uit te wijken naar een andere locatie. Uiteindelijk werd op 4 oktober 2015 de kerk aan de eredienst onttrokken. De kerk werd daarna bestemd voor opslag van kerkelijke goederen uit het Bisdom 's-Hertogenbosch.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]