Sander Schimmelpenninck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sander Schimmelpenninck
Sander Schimmelpenninck bij DWDD (2017).
Sander Schimmelpenninck bij DWDD (2017).
Achtergrondinformatie
Naam Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck
Geboren 26 juni 1984
Geboorteplaats Hengelo
Land Nederland
Opleiding Rechten
Beroep journalist, hoofdredacteur, schrijver, presentator
Functies
2013–heden Redacteur bij Quote
2016–heden Hoofdredacteur bij Quote
2018–heden Presentator bij WNL
2019–heden Columnist bij De Volkskrant
Portaal  Portaalicoon   Media

Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck (Hengelo, 26 juni 1984) is een Nederlands journalist en televisiepresentator. Sinds 2016 is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Quote en vanaf september 2019 columnist van dagblad de Volkskrant.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Schimmelpenninck is een telg uit het adellijke geslacht Schimmelpenninck en zoon van de oud-rentmeester van kasteel Twickel ir. Albert Hieronymus graaf Schimmelpenninck en radiologe Marie Liesbeth Henriëtte Helène Scheiffers. Hij groeide op in Diepenheim en ging naar het Bataafs Lyceum in Hengelo. Daarna studeerde hij rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en aan de Bocconi-universiteit in Milaan. Gedurende zijn tijd in Rotterdam was Schimmelpenninck lid van het Rotterdamsch Studenten Corps.

Advocatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie werkte Schimmelpenninck drie jaar als advocaat-stagiair op de Amsterdamse Zuidas. Daarna begon hij met zijn studievriend Jaap Reesema een pizzarestaurant in Amsterdam.

Journalistiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 begon Schimmelpenninck als redacteur bij het zakenblad Quote. In 2016 volgde hij Mirjam van den Broeke als hoofdredacteur, een functie die hij tot op heden bekleedt.[1][2]

In 2019 is Schimmelpenninck samen met Jaap Siewertsz van Reesema een podcast gestart genaamd Zelfspodcast waarin zij hun dagelijkse leven bespreken aan de hand van verschillende onderwerpen per aflevering. Ook is hij sinds 2019 columnist bij De Volkskrant.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

WNL (2018–heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Schimmelpenninck presenteerde in 2018 het televisieprogramma De Opvolgers voor WNL. Vanaf 9 januari 2020 presenteert hij, samen met Welmoed Sijtsma, op donderdagavond de NPO-talkshow Op1. Voorheen was hij zelf regelmatig gast in talkshows als BEAU, De Wereld Draait Door en Jinek. Daarnaast presenteert Schimmelpenninck sinds 12 april 2020 het nieuwe seizoen van Dragon's Den op NPO 1, een televisieprogramma waarin beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans krijgen om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle Nederlandse zakenmensen.[3]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nederland's Adelsboek 92 (2006-2007), p. 328.