Sandrine Bonnaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sandrine Bonnaire
Bonnaire als president tijdens het Deauville American Film Festival in 2012
Algemene informatie
Geboren 31 mei 1967
Geboorteplaats Gannat, Allier
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Jaren actief 1982-heden
Beroep Actrice
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sandrine Bonnaire (Gannat, 31 mei 1967) is een Franse actrice, die meespeelde in meer dan 40 films.

Bonnaire begon te acteren in 1983 toen zij 16 jaar oud was en speelde een rol in het drama À nos amours van Maurice Pialat. Enigszins autobiografisch speelde zij de rol van een meisje uit een voorstad dat seksueel ontwaakt. Zij kreeg hiervoor in 1984 de César van meest beloftevolle actrice.

Haar internationale doorbraak kwam in 1986 toen zij de hoofdrol speelde in het drama Sans toit ni loi, in een regie van Agnès Varda, waarmee zij haar tweede César won. Monsieur Hire, een misdaaddrama naar een roman van Georges Simenon en geregisseerd door Patrice Leconte, volgde in 1989. In 2004 vertolkte zij een hoofdrol in het romantisch drama Confidences trop intimes, een andere film van Patrice Leconte. Ook met Maurice Pialat en Agnès Varda werkte ze meermaals samen, evenals met Jacques Rivette, Claude Chabrol, Philippe Lioret en Safy Nebbou.

Bonnaire heeft een dochter uit haar relatie met William Hurt, die zij in 1991 leerde kennen tijdens het maken van het drama La Peste naar de gelijknamige roman van Albert Camus. Zij speelden ook samen in Confidences à un inconnu (1994). In maart 2003 huwde zij met acteur en scenarioschrijver Guillaume Laurant.

Sinds enige jaren werkt Bonnaire ook zelf als regisseuse. Haar succesvolle debuut maakte ze in 2007 met Elle s'appelle Sabine, een documentaire over haar autistische zus Sabine.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2007 - Elle s'appelle Sabine
  • 2011 - J'enrage de son absence
  • 2017 - Marianne Faithfull, fleur d'âme

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Sandrine Bonnaire op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.