Sani Abacha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Handtekening van Sani Abacha

Sani Abacha (Kano, 20 september 1943Abuja, 8 juni 1998) was een Nigeriaans militair en politicus, behorend tot de Kanuri. Hij was president en dictator van Nigeria van 1993 tot 1998.

Hij volgde een militaire opleiding in Nigeria en Groot-Brittannië en maakte carrière in het Nigeriaanse leger. In 1983 was hij betrokken bij het ten val brengen van de regering Shagari en in 1985 hielp hij majoor-generaal Ibrahim Babangida aan de macht, tijdens wiens regering hij in 1991 stafchef van het leger en minister van Defensie werd.

In 1993 ontstond een politieke crisis toen de presidentsverkiezingen werden geannuleerd. De zelfverklaarde winnaar Chief Abiola was onaanvaardbaar voor de legerleiding. Babangida hield, mede onder Amerikaanse druk, vast aan zijn voorgenomen aftreden en droeg de macht over aan premier en interim-president Shonekan,

Abacha greep enkele maanden later zelf de macht. Hij ontpopte zich als een meedogenloos heerser, die zijn tegenstanders gevangen liet zetten of uit de weg liet ruimen.

Abacha stierf onverwachts op de leeftijd van 54 jaar aan een hartaanval. Hij werd opgevolgd door de tussenpresident Abdulsalam Abubakar, die verkiezingen liet uitschrijven.

Van 2002 tot 2005 betaalde Zwitserland aan Nigeria een half miljard euro terug die door Abacha tijdens zijn bewind waren weggesluisd naar Zwitserse bankrekeningen.[1]