Sankey-diagram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Joseph Minard's beroemde diagram uit 1869 met het aantal manschappen tijdens de veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812, hun bewegingen, maar ook de temperatuur die ze op de terugtocht tegenkwamen. -30°Réaumur = -37.5° Celsius. Oranje is de mars naar Rusland, zwart de terugtocht uit Rusland. De breedte van de lijnen is evenredig met het aantal manschappen; in die zin is dit een vroeg voorbeeld van een Sankey-diagram.
Sankey-diagram van een langzaamlopende tweeslagdieselmotor.
Sankey-diagram van een stoommachine gepubliceerd in Proceedings of The Institution of Civil Engineers. Vol. CXXXIV, Session 1897-98. Part IV

Een Sankey-diagram is een diagram van het type stroomdiagram. Het wordt met name gebruikt in de procestechnologie en voor het weergeven van energiestromen. Typisch voor een dergelijk diagram is dat de breedte van de pijl, dat de energie- of materiaalstroom aangeeft, proportioneel is met de grootte van de stroming. Een Sankey-diagram is een prima middel om de energie- of materiaalstromen te visualiseren en daarmee het spaarpotentiaal te bepalen of de inefficiënte positie(s) in het proces vast te stellen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste Sankey-diagram was een beschrijving van de energiestromen in een stoommachine en werd gepubliceerd in 1898. Deze manier van visualiseren werd geïntroduceerd door de Ierse ingenieur H.R. Sankey. Met name de laatste tijd wordt het Sankey-diagram weer belangrijker met de toenemende aandacht voor efficiënte processen en de noodzaak voor energiebesparing.

Zie de categorie Sankey diagrams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.