Sanne Sannes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sanne Sannes
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Groningen, 19 maart 1937
Overleden Bergen, 23 maart 1967
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Fotograaf
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Sanne Sannes (Groningen, 19 maart 1937Bergen, 23 maart 1967) was een Nederlands fotograaf.

Werk[bewerken]

Sannes maakte met name zwart-witfoto's, met zeer grove filmkorrel. In zijn werk is geen realistische weergave te zien, maar een persoonlijke impressie. Zijn belangrijkste thema was de jonge vrouw.

Hij maakte in 1966 een fotofilm voor de VPRO. Deze weigerde de film uit te zenden en stuurde hem terug naar de montagetafel, maar hij heeft de film niet kunnen afmaken. Niet zozeer het naakt, maar het sadisme ging de omroep te ver. De film ging over Lucia Campert, de toenmalige vrouw van Remco Campert, die vlak voor haar dood wraak neemt op de mannen uit haar leven. Sannes fotografeerde haar en andere meisjes (half)naakt als stripteasedanseres, femme fatale, prostituee en vampier om haar fantasieën te verbeelden.

Sannes overleed op 30-jarige leeftijd als gevolg van een auto-ongeval in Bergen (Noord-Holland), zijn assistent Gerrit-Jan Wolffensperger raakte bij het ongeval gewond. Sannes is begraven op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen.

Frodo Terpstra maakte over zijn werk en leven de documentaire De vrouwen van Sanne Sannes, die in 2009 werd uitgezonden door Het uur van de wolf. Het aanvankelijk door de documentaire geschetste beeld van een eenzame man, die het gemis aan erotiek en romantiek in zijn eigen leven compenseerde door sensuele foto's te maken van naakte jonge meisjes, kantelt als een model vertelt dat ze een relatie met hem had en die eindigde nadat hij haar bedroog met andere modellen.

Stijl[bewerken]

Bij het fotograferen gebruikte Sannes doorgaans een sluitertijd van 1/25 seconde, waardoor in veel van zijn foto's bewegingsonscherpte aanwezig is.

In het boek Sex a gogo (1969) maakt hij gebruik van collagetechniek. Hij combineert uitgeknipte foto’s met tekst en tekeningen uit strips.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Oog om oog (1964), tekst Hugo Claus. Amsterdam, De Bezige Bij.
  • Sex a gogo (1969), tekst en lay-out W. Steevensz. Amsterdam, De Bezige Bij.
  • The Face of Love (1972). Cranberry, London.
  • Sanne Sannes fotograaf 1937-1967 (1992). Fragment, Amsterdam.
  • Sanne Sannes Vintage Photographs. Catalogus (2008). Hup Gallery, Amsterdam.
  • The Making of a Photobook: Sanne Sannes' Maquette for Diary of an Erotomaniac (2009), Tamara Berghmans. Rijksmuseum, Amsterdam.
  • Sanne Sannes - Copyright / Archief (2015). Hannibal Publishing, Veurne.

Filmografie[bewerken]

  • Dirty Girl (Santa Lucia of Sanne Lucia) (1966). 16mm, VPRO.

Externe links[bewerken]