Sano di Pietro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sano di Pietro, San Bernardino preekt op het Plein van Siena, (1445), tempera op paneel, 162 cm x 102 cm, Museo dell'Opera del Duomo in Siena
Sano di Pietro, Madonna met Kind en Engelen, El Paso Museum

Ansano di Pietro di Mencio, bekend onder de naam Sano di Pietro (Siena, 2 december 1405 - aldaar, eind oktober 1481),[1] was een Italiaanse renaissanceschilder en miniaturist uit de vroegrenaissance, die werkte in de stijl van het Quattrocento, zoals die werd beoefend in Siena.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sano di Pietro was vermoedelijk van 1428-1481 als kunstenaar werkzaam. Het vroegste werk dat met zekerheid van zijn hand afkomstig is dateert uit 1440. Hij was een leerling van Il Sassetta. Hij wordt soms beschouwd als dezelfde persoon als de Meester van het Osservanza Altaar, maar deze identificatie is omstreden. Hij heeft fresco's en altaarstukken geschilderd en daarnaast miniaturen gemaakt ter verluchting van boekwerken. De miniaturen in het Getijdenboek van San Chiara en het Breviarium Fratrum Minorum cum psalterio et kalendario (1401/1500)[2] zijn van zijn hand. Hij heeft samengewerkt met Lorenzo di Pietro Vecchietta en Benvenuto da Siena.

Hij ligt begraven in de Sint-Dominicusbasiliek in Siena.

Openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sano di Pietro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.