Sanoma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sanoma Oyj
Sanoma
Oprichting 1999
Sleutelfiguren Jaakko Rauramo (Voorzitter)
Susan Duinhoven (CEO)
Hoofdkantoor Helsinki, Vlag van Finland Finland
Werknemers 7583 (jaareinde 2014)
Sector (Multi-) Media
Omzet € 1902 miljoen (2014)
Winst € 61,6 miljoen (2014)
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Media

Sanoma (statutaire naam Sanoma Oyj) is een Fins uitgeverijconcern. Sanoma heeft wereldwijd zo'n 7.500 werknemers, en een omzet van cira 2 miljard euro. Het bedrijf is genoteerd aan de effectenbeurs van Helsinki. De naam "Sanoma" betekent "bericht" in het Fins.

Activiteiten in Benelux[bewerken]

Het Nederlandse Sanoma Media is onderdeel van Sanoma en is ontstaan uit de in 2001 door Sanoma overgenomen tijdschriftendivisie van VNU en Ilse Media, het bedrijf dat was ontstaan uit de Nederlandse zoekmachine Ilse.

In 2013 werd bekend dat Sanoma flink gaat reorganiseren vanwege teruglopende advertentie-inkomsten en een krimpende omzet. Er verdwijnen 500 van de 1600 banen bij Sanoma Nederland.[1] De uitgeverij gaat zich richten op 17 titels met een voldoende grote oplage als Libelle, Donald Duck, Ouders van Nu en VT Wonen. Zo'n 32 titels worden verkocht of samengevoegd. De activiteiten in België worden samengevoegd met de Nederlandse. In 2014 werden 19 tijdschriften verkocht en bijna 100 medewerkers gingen over naar New Skool Media, de nieuwe eigenaar.[2] Een jaar later volgde in België de verkoop van de titels Humo, Story en TeVe Blad aan De Persgroep.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]